Share
Actualizare: COVID-19, valul doi: Recea a intrat, oficial, în carantină zonală pentru două săptămâni. Cazuri confirmate în toate localitățile din comună (FOTO)

Actualizare: COVID-19, valul doi: Recea a intrat, oficial, în carantină zonală pentru două săptămâni. Cazuri confirmate în toate localitățile din comună (FOTO)

ISU Maramureș a transmis astăzi, 28 octombrie, un mesaj prin RO-ALERT, prin care s-a anunțat faptul că întreaga comună Recea a intrat în carantină zonală pentru următoarele două săptămâni, începând de astăzi, ora 12.00. Comuna Recea se adaugă, așadar, localităților Petrova și Vișeu de Jos.

Incidența cazurilor la mia de locuitori a ajuns la 4,69. Autoritățile recomandă evitarea deplasărilor neesențiale prin zona carantinată. Tranzitarea localității este permisă, fiind interzisă oprirea. Persoanele care se deplasează în zona carantinată vor prezenta autorităților documente care să justifice necesitatea deplasării.

Primarul comunei Recea, Pavel Octavian, a declarat, pentru DirectMM.ro, că sunt confirmate cazuri în toate localitățile aparținătoare. „Avem 12 cazuri numai în Primăria Recea, din totalul de 35 angajați. Acum două zile erau 27 cazuri active în întreaga comună. Aveam în toate localitățile câteva, cele mai multe în satul Săsar, probabil și fiindcă este mai mare. Eu sper ca lumea să respecte regulile și să scadă cazurile în perioada următoare”, a declarat Pavel Octavian.

ACTUALIZARE – Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș a primit Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de Stat Dr. Raed Arafat nr. 4659738/2020 privind instituirea carantinei zonale a comunei Recea și a satelor aparținătoare: Mocira, Lăpușel, Săsar și Bozânta Mică, începând cu data de 28 octombrie a.c., ora 12.00, pentru o perioadă de 14 zile, a declarat președintele CJSU, prefectul Nicolae-Silviu Ungur. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară și a hotărât stabilirea unor măsuri și responsabilități în aplicarea Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr.4659738/2020.

Aceste măsuri și responsabilități prevăd: asigurarea dezinfecției periodice a spațiilor publice după un calendar bine stabilit de Direcția de Sănătate Publică a Județului Maramureș; implicarea medicilor de familie de pe raza comunei în monitorizarea din punct de vedere medical a persoanelor carantinate/izolate la domiciliu/locația declarată; acordarea asistenței medicale a populației din zonă; colectarea deșeurilor și asigurarea funcționării continue a serviciilor de utilități publice; asigurarea continuității aprovizionării cu alimente, medicamente și bunuri de strictă necesitate; identificarea tuturor persoanelor cu domiciliul, reședința ori cu adresa declarată în comuna Recea și satele aparținătoare unității administrativ-teritoriale și introducerea acestora în bazele de date dedicate. Cabinetele medicale și cabinetele stomatologice își vor desfășura activitatea doar pentru pacienții care au domiciliul/reședința în comună. Controlul măsurilor privind limitarea deplasării persoanelor în/din zona carantinată stabilită prin Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659738 din 28.10.2020 privind instituirea carantinei zonale în comuna Recea și a satelor aparținătoare (Mocira, Săsar, Lăpușel și Bozânta Mică), respectiv asigurarea ordinii publice se va realiza de către Inspectoratul de Jandarmi Județean ”Pintea Viteazul” Maramureș sau Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș, după caz. Carantinarea zonală s-a instituit ca urmare a evaluării situației epidemiologice, rata incidenței a cazurilor cumulată de 4,69 cazuri la 1000 de locuitori, respectiv avizului de carantinare zonală transmis de către Institutul Național de Sănătate Publică. Sunt interzise organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc.).

Slujbele religioase se vor oficializa doar în exteriorul clădirilor, cu prezența a maxim 20 de persoane. Se suspendă cursurile școlare care presupun prezența ”față în față” pentru toate unitățile de învățământ, cursurile urmând a se desfășura online. Au fost aprobate următoarele excepții: în Ziua Pomenirii Morților sau luminația, slujbele religioase/activitățile de pomenire se vor desfășura în cimitire, conform celor stabilite cu Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului și cu respectarea măsurilor prevăzute în starea de alertă și a regulilor/normelor de protecție sanitară pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției cu noul Coronavirus. Excepția este aplicabilă și pentru localitățile carantinate zonal Petrova și Vișeu de Jos.

Meciurile de fotbal din Liga a II-a se vor organiza și desfășura pe Stadionul Central din Recea, exclusiv cu prezența staff-urilor celor două echipe, delegatului FRF, arbitrilor, jucătorilor de rezervă și conducerii celor două cluburi sportive, cu respectarea intervalului orar și a traseelor de afluire și defluire. Accesul la stadion se va face în baza listelor transmise de cele două cluburi de fotbal. S-a procedat la stabilirea zonei de protecție prin extinderea arealului comunei, cu o distanță de siguranță de 400 de metri, în care se introduc restricții de deplasare (amplasarea de filtre rutiere la intrarea și ieșirea din comuna, pe E58 ). Se permite tranzitarea comunei Recea de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia, fiind interzisă oprirea / staționarea în această localitate. În aplicarea prevederilor Ordinului Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4659738/2020 privind instituirea carantinei zonale în comuna Recea și satele aparținătoare, județul Maramureș, se aprobă modelul de Declarație pe proprie răspundere din care să rezulte motivul justificat al deplasării, conform Anexei nr. 1 care face parte integrantă din hotărâre. Populația din comună a fost informată cu privire la măsura instituirii carantinei comunei Recea și a satelor aparținătoare prin transmiterea unui mesaj preventiv de informare, prin utilizarea sistemului RO-ALERT.

DirectMM.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu