Share
Activitatea filantropică a Episcopiei: În județul Maramureș și Sătmar de sprijin au beneficiat total 34.000 suflete în 2021. Valoarea proiectelor 5,9 milioane!

Activitatea filantropică a Episcopiei: În județul Maramureș și Sătmar de sprijin au beneficiat total 34.000 suflete în 2021. Valoarea proiectelor 5,9 milioane!

Activitatea filantropică a Episcopiei: În județul Maramureș și Sătmar de sprijin au beneficiat total 34.000 suflete în 2021. Valoarea proiectelor 5,9 milioane!

Sâmbătă, 12 februarie 2022, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, s-au desfăşurat lucrările Adunării Eparhiale a Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, care a analizat întreaga activitate a eparhiei, pe anul 2021, sub aspect economic, administrativ, cultural, patrimonial, social-filantropic, teologic-educaţional, canonico-juridic şi monahal.
Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, urmată de slujba de Tedeumului, după care Preasfinţitul Părinte Iustin a condus ședinţa Consiliului Eparhial Plenar, iar apoi s-au desfăşurat lucrările în plen ale Adunării Eparhiale. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul bizantin „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului .

Din rapoartele prezentate de consilierii şi inspectorii de resort, vă aducem spre ştiinţă următoarele:

Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi Sătmarului, care cuprinde judeţele Maramureş şi Satu Mare, are un număr de 522.480 de credincioşi, 360.425 în Maramureș și 162.055 în Satu Mare, care sunt arondaţi la 83 de parohii urbane şi 384 de parohii rurale, cu 28 de filii, deservite de 574 de clerici şi alţi 18 preoţi caritativi, care activează în spitale, penitenciare sau instituţii ce aparţin de Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Afacerilor Interne.

De asemenea, în cuprinsul eparhiei noastre există viaţă monahală în 30 de mănăstiri şi 11 schituri, în care viețuiesc 169 de monahi și monahii, precum și ucenici.

În anul 2020 au fost hirotoniţi întru preot şi diacon un număr de 19 clerici, 196 clerici şi personalităţi din rândul mirenilor au fost distinşi, pentru activitatea lor în folosul Bisericii neamului nostru românesc, s-au pensionat un număr de 13 preoţi, iar 3 preoţi au fost sancţionaţi disciplinar.

În plan cultural, amintim apariţia, în editura eparhială sau în alte edituri, a șapte titluri de carte. Tot la activitatea editorială, la nivel eparhial, au apărut șapte titluri de reviste eparhiale, teologice şi parohiale şi un supliment de spiritualitate ortodoxă în colaborare cu săptămânalul „Gazeta de Maramureş”.
În cadrul proiectului-program al Anului Omagial al pastorației românilor din afara României, la propunerea Preasfințitului Părinte Iustin, au fost confecționate distincțiile anului omagial, respectiv: Ordinul Cultural ,,Nicolae Steinhardt” pentru clerici, Ordinul Cultural „Nicolae Steinhardt” pentru laici și Medalia „Nicolae Steinhardt”.

În anul precedent s-au continuat lucrările la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare și la Palatul Episcopal din Sighetu Marmației, aflat în faza de finalizare a lucrărilor de restaurare, urmând ca în data de 31 martie a anului în curs să aibă loc recepția finală, cu destinație Centrul Cultural-Pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul”.

Pe cuprinsul eparhiei noastre sunt în construcție 44 de lăcașuri de cult, un număr de 22 şantiere de pictură bisericească, în conformitate cu Regulamentul Comisiei de Pictură Bisericească, iar la o biserică monument-istoric se efectuează lucrări de restaurare, reabilitare (biserica „Sfântul Apostol Petru şi Pavel” Şomcuta Mare). În data de 29 mai 2021, biserica monument UNESCO cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Plopiș a fost resfințită, ca urmare a lucrărilor de restaurare.

În cadrul Anului Omagial al pastorației românilor din afara României și Anul Comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor în Patriarhia Română s-a deschis expoziția de icoane „Chipuri din veac în veci”, ediţia a V-a, în cadrul căreia au fost expuse icoane ale pictorilor care activează în Episcopia noastră.

La propunerea și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, a fost realizată icoana Maica Domnului, ocrotitoarea creștinilor rugători, care o are în compoziție ca personaj central pe Maica Domnului în nimb flancat de îngeri în zbor, de-a dreapta și de-a stânga îi are pe Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, împreună cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, respectiv pe Sfinții Cuvioși Grigorie Palama, Teodor Studitul și Paisie de la Neamț, iar în partea inferioară grupuri de credincioși din toate zonele etnografice ale Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, înveșmântați în straie tradiționale, dimpreună cu preoți și monahi. Icoana a fost executată de către pictorul iconar Gabriel Solomon din Cluj-Napoca.

În data de 26 octombrie 2021, la inițiativa Preasfințitului Părinte Iustin, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a fost proclamat ca Sfânt ocrotitor al Municipiului Carei.

Anul 2021 a fost un an care ne-a oferit prilejul să ducem mai departe purtarea noastră de grijă față de semenii noştri aflaţi în situaţii sociale precare și să ne manifestăm faptele milei creștine, întăriţi în convingerea că orice act de milostenie făcut către unul dintre semenii noştri este primit şi răsplătit de Dumnezeu.
Episcopia noastră desfășoară, prin protopopiate și parohii, în fiecare an, câteva proiecte sociale cu caracter permanent:

1. Proiectul „Construiește o casă, zidește suflete”, proiect în cadrul căruia au fost ridicate 19 case pentru familiile aflate în grea încercare. Totodată, trebuie reținut faptul că pe cuprinsul celor opt protopopiate a fost strânsă suma de 1.201.581 RON pentru derularea acestui proiect;

2. Proiectul „Ghiozdanul micuțului creștin”, prin care au fost oferite ghiozdane şi rechizite în valoare de 125.385 RON pentru un număr de 1.028 elevi;

3. Proiectul „Îmbracă un copil de Sfintele Sărbători de Paști”, din care au beneficiat 1.758 de copii şi adulţi, reprezentând haine și alimente în valoare de 189.490 RON;

4. Proiectul „Oferă un dar de Sărbătorile Nașterii Domnului”, prin care s-au acordat cadouri care au constat în alimente, bani și haine, în valoare de 484.740 RON, de care au beneficiat un număr de 10.573 de persoane.

De toate activitățile și proiectele desfășurate de către Episcopia noastră au beneficiat un număr de 34.110 persoane, iar totalul tuturor activităţilor sectorului social-filantropic însumează valoarea de 5.844.798,74 RON.

În cursul anului 2021 s-a constatat că au fost săvârșite următoarele servicii religioase în Eparhia noastră: Botezuri – 3476; Cununii – 1637; Înmormântări – 6251. Scăderea demografică: cu 2775 mai puține botezuri decât înmormântări.

Grupul psaltic „Theologos” al Episcopiei noastre, condus de Arhid. Prof. Drd. Adrian Dobreanu a desfășurat în anul 2021 o bogată activitate, dând răspunsurile la 81 de slujbe arhierești. De asemenea, a realizat 11 proiecte muzicale (înregistrări audio și videoclipuri), precum și alte activități misionare, în număr de 88. Toate acestea însumând un număr de 180 de activități misionare.

În anul 2021, de sărbătoarea Învierii Domnului, a fost adusă pentru a douăsprezecea oară Sfânta Lumină de la Sfântul Mormânt din Ierusalim, prin bunăvoinţa domnului ing. Mircea Leţiu, fost membru al Adunării Eparhiale a Episcopiei noastre.

La toate acestea, adăugăm participarea ierarhilor noștri la slujbele de târnosire şi resfinţire de biserici, săvârşite de Preasfinţitul Părinte Iustin sau Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, precum şi participarea la diferite manifestări cultural-religioase. Pentru toate binefacerile revărsate asupra eparhiei noastre se cuvine să mulţumim lui Dumnezeu, îndreptându-ne gândurile de preţuire către preoţii, monahii şi credincioşii Bisericii noastre strămoşeşti.

În contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României, ierarhii noștri au efectuat două vizite la românii din dreapta Tisei, în Ucraina.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Iustin a făcut o vizită comunității românești ai Parohiei Ortodoxe Române cu hramurile „Sfintele Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș Argeș, Tatiana de la Craiova și Sunniva din Bergen”, Norvegia, cu prilejul târnosirii lăcașului de închinare.

Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord împreună cu părintele paroh, Marius Andrei Pop, fiu al Maramureșului și cu membrii Delegației eparhiale din Baia Mare, au inaugurat biblioteca din cadrul așezământului pastoral-cultural al comunității românești din Bergen, Norvegia, înființată printr-un proiect comun al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului împreună cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, prin implicarea domnului Dr. Teodor Ardelean, directorul acestei instituții. Biblioteca însumează aproximativ 3000 de volume iar Proiectul Eparhial se numește „Cartea – lumină pentru comunitate.

Biroul de presă
al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu