A fost aprobat bugetul Băii Mari pentru 2025 - 1 oră în urmă
Nucă tare pentru Minaur în Final Four-ul Cupei României - 3 ore în urmă
Diana Șoșoacă și scrisoarea care a cutremurat SUA - 4 ore în urmă
Lecții de prevenire de la pompieri - 4 ore în urmă
Primăria Dragomirești – întrerupere de curent pe 26 martie - 4 ore în urmă
Meșterul popular Reghina Cosma i-a învățat pe copiii din Târgu Lăpuș să confecționeze păpuși din coceni de porumb - 5 ore în urmă
O victorie bifată, ca o formalitate - 5 ore în urmă
Rezultate frumoase obținute de sportivii Dance Light Baia Mare la Cupa „Dance With Attitude” - 6 ore în urmă
Care este programul liturgic al ierarhilor în a patra săptămână a Postului Mare - 6 ore în urmă
O elevă din Târgu Lăpuș, calificată la etapa națională a Olimpiadei Sportului Școlar – cross - 6 ore în urmă
Abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza
În noaptea de 11 spre 12 februarie 1866, domnitorul Alexandru Ioan Cuza era forțat să abdice în urma unei conspirații organizate de „Monstruoasa Coaliție”, o alianță politică formată din conservatori și liberal-radicali. Acest moment a marcat sfârșitul unui capitol important din istoria modernă a României și a deschis calea către venirea pe tron a prințului Carol de Hohenzollern.
Contextul istoric: Reformele lui Cuza și opoziția politică
Alexandru Ioan Cuza, ales domn al Moldovei și Țării Românești în 1859, a fost artizanul unor reforme esențiale pentru modernizarea statului român. Printre cele mai importante măsuri adoptate în timpul domniei sale se numără:
- Legea secularizării averilor mănăstirești (1863) – care a adus statului român vaste suprafețe de teren aflate anterior sub controlul bisericii.
- Reforma agrară (1864) – prin care țăranii au fost împroprietăriți, punându-se capăt relațiilor feudale de dependență.
- Legea instrucțiunii publice – care a instituit învățământul primar obligatoriu și gratuit.
- Reforma fiscală și administrativă – menită să consolideze structurile statului modern.
Deși aceste reforme au avut un impact pozitiv asupra dezvoltării României, ele au generat nemulțumiri în rândul marilor latifundiari, al clerului și al politicienilor conservatori, care își vedeau amenințate privilegiile. În același timp, Cuza și-a atras și adversitatea liberalilor radicali, care doreau un regim democratic mai accentuat și o monarhie constituțională.
Nemulțumirile crescânde ale elitelor politice au dus la formarea unei alianțe împotriva lui Cuza, cunoscută sub numele de Monstruoasa Coaliție. În seara de 11 spre 12 februarie 1866, un grup de ofițeri complotiști a pătruns în Palatul Domnesc din București și l-a forțat pe domnitor să semneze actul de abdicare. Acesta era redactat astfel:
„Noi, Alexandru Ioan I, conform dorinței națiunii întregi și a angajamentului ce am luat la suirea pe tron, depun astăzi, 11 februarie 1866, cârma guvernului în mâinile unei Locotenențe Domnești și a Ministerului ales de popor.”
După abdicare, Cuza a fost escortat și obligat să părăsească țara, petrecându-și restul vieții în exil, în Austria și Italia. A murit la Heidelberg, în 1873, la vârsta de 53 de ani.
Pentru a asigura stabilitatea politică și a evita o posibilă intervenție externă, complotiștii au format o Locotenență Domnească formată din Lascăr Catargiu, Nicolae Golescu și colonelul Nicolae Haralambie. Scopul lor era să găsească un prinț străin care să preia tronul României. După negocieri internaționale intense, în mai 1866, Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a fost proclamat domnitor al României, devenind Carol I.
Astfel, abdicarea forțată a lui Cuza a deschis calea către instaurarea unei monarhii constituționale în România, punând bazele modernizării accelerate a statului român sub conducerea dinastiei Hohenzollern.
Vasile Petrovan