Share
A început să înflorească rhododendronul în Maramureș

A început să înflorească rhododendronul în Maramureș

Veste bună pentru iubitorii de natură. A început să înflorească rhododendronul în Maramureș, în Munții Rodnei.

Pentru că se apropie sfârșitul de săptămână și vremea se anunță frumoasă, jandarmii maramureșeni vă așteaptă să petreceți momente relaxante în natură.

”Fie că urcați la Borșa să vedeți impresionanta Cascadă a Cailor, faceți o plimbare prin Poiana cu Narcise din Tomnatec-Sehleanu sau urcați în Munții Rodnei să admirați rhododendronul care începe să înflorească, jandarmii montani vor fi acolo pentru siguranța și sprijinul dumneavoastră”, arată reprezentanții IJJ Maramureș.

În drumeția dumneavoastră este important să țineți cont de câteva reguli:

-respectați natura, nu distrugeți plantele, rocile sau orice alte elemente ale cadrului natural;

-nu culegeți florile care sunt specii protejate prin lege precum narcisele sau brândușele;

-nu hrăniți animalele sălbatice, nu vă apropiați de ele și nu le fotografiați;

-nu lăsați deșeuri în urma dumneavoastră pe traseele montane;

-depozitați gunoiul selectiv în locuri special amenajate în acest sens.

În cazul unui accident, rămâneți calmi și apelați numărul unic de urgență 112, specificând numele persoanei care a inițiat apelul, numărul de persoane implicate precum și zona în care s-a produs acesta. După inițierea apelului, nu vă deplasați din locul din care ați sunat.

Pentru orice problemă care ar putea apărea în drumeția dumneavoastră, nu ezitați să solicitați ajutorul jandarmilor montani.

Rhododendron L., (Trandafir de munte, Bujor de munte, Azalee) este un gen de plante orginar din estul Asiei. Face parte din familia Ericaceae și cuprinde aproximativ 1000 specii de arbori și arbuști. Bujorul de munte face parte din genul botanic Rhododendron, gen extrem de variat, prezent în Himalaya, Caucaz, Carpați, Alpi și Pirinei. La noi în țară, smârdarul, așa cum este denumit popular, crește spontan în tufe pitice din zona alpină (Ciucaș, Rodnei, Iezer – Păpușa, Făgăraș, Retezat, Parâng, Godeanu, Cindrel, Călimani, Ceahlău etc.). Un alt nume popular este cel de ”cocozar”. Bujorul de munte este o plantă care crește în condiții climatice și de relief foarte specifice, așadar, oricât ai încerca să-l iei cu tot cu rădăcină și să-l plantezi la tine în curte, nu va prinde! Florile smârdarului sunt de un roșu-roz aprins, plăcut mirositoare, motiv pentru care planta a fost culeasă abuziv, florile fiind căutate pentru ceaiuri și dulceață, ori siropuri medicale. În prezent bujorul de munte este una din plantele aflate pe cale de dispariție și este protejat de lege, arată specialiștii, pe muntii-nostri.ro.

C.Ț.

Foto – Robert Dogaru


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.



Lasă un comentariu