Pr. Adrian Dobreanu: Credința adevărată implică întotdeauna fapte! - 5 ore în urmă
Vremea exactă în Maramureș, duminică, 29 ianuarie - 5 ore în urmă
Casa lui Vasile Deac Moșu’ din Bogdan Vodă este de acum în grija administrației județene - 10 ore în urmă
Maramureș Rookie Fest își deschide porțile; Vor participa peste 100 de sportivi de top din 12 țări - 10 ore în urmă
Maramureșeanca Adriana Demian a ridicat sala în picioare la „Românii au talent” - 11 ore în urmă
Bărbat de cetățenie ucraineană bătut în Sighet; A fost confundat cu altcineva - 11 ore în urmă
Interviu cu sora poetului Nicolae Labiș; „De la 18 ani, port această cruce de lumină şi de durere a amintirii fratelui meu” - 11 ore în urmă
Unde liturghisesc ierarhii în această duminică - 12 ore în urmă
Tânăr maramureșean prins circulând cu un autoturism radiat din circulație - 13 ore în urmă
Opt secții ale Spitalului Municipal Sighet vor fi reabilitate termic; Ce lucrări se vor mai face - 14 ore în urmă
24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române
Românii de pretutindeni aniversează în ziua de 24 ianuarie 2023, 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. An de an, ziua de 24 ianuarie devine prilej de a rememora un fragment important al istoriei românilor, cel al Unirii Principatelor.
La Iași, în 5/17 ianuarie 1859 Adunarea electivă a Moldovei, prezidată de mitropolitul Moldovei Sofronie Miclescu, l-a ales Domnitor pe Alexandru Ioan Cuza. Apoi, la București, în dimineața zilei de 24 ianuarie 1859, după participarea tuturor deputaților la slujba de Te-Deum oficiată în actuala Catedrală patriarhală, Adunarea electivă a fost deschisă la orele 11.00 sub președinția Mitropolitului Nifon al Țării Românești. Lucrările Adunării Elective a Țării Românești s-au desfășurat pe Dealul Mitropoliei, în clădirea aflată lângă Catedrala Patriarhală. În cadrul ședinței, la propunerea lui Vasile Boerescu, a fost ales în unanimitate domn Alexandru Ioan Cuza, deja ales domn al Moldovei din 5 ianuarie 1859, înfăptuind astfel Unirea celor două Principate Române.
De atunci, an de an, ziua de 24 Ianuarie a fost sărbătorită de națiunea română, fiind considerată una dintre datele de referință ale istoriei noastre. La realizarea Unirii au contribuit și mulți slujitori ai Bisericii. De pildă, mitropoliți Nifon al Țarii Românești și Sofronie Miclescu al Moldovei au fost președinți ai Divanurilor Ad-Hoc convocate în toamna anului 1857 la București și Iași, iar în acestea au fost aleși și reprezentanți ai mănăstirilor și ai preoților de mir de la fiecare eparhie, cei mai mulți exprimându-și dorința de a se realiza unirea celor două țări. Lucrările Adunărilor elective care l-au ales ca domnitor pe Alexandru Ioan Cuza au fost prezidate tot de cei doi mitropoliți. Unii slujitori ai Bisericii au rnilitat prin scrisul lor pentru Unirea Principatelor (Neofit Scriban, Melchisedec Ștefănescu, Iosafat Snagoveanul, Grigorie Musceleanu ș.a.), potrivit basilica.ro.