Share
Primul ordin de protecţie provizoriu emis de poliţiştii maramureşeni

Primul ordin de protecţie provizoriu emis de poliţiştii maramureşeni

Astăzi, la sediul Poliţiei municipiului Baia Mare s-a prezentat o băimăreancă de 23 de ani, care a sesizat că în 9 ianuarie a fost agresată fizic de nepotul său (20 de ani), iar în 11 ianuarie acesta a ameninţat-o cu moartea. Victima are certificat medico-legal care atestă leziunile suferite în urma agresiunii.

Conform evaluării riscului poliţiştii au constatat că victima are nevoie de o măsură urgentă de protecţie şi au emis ordinul provizoriu de protecţie. Este primul ordin de acest fel, emis în baza legii care le permite această măsură, intrată în vigoare în 28 decembrie 2018.

Astfel, băimăreanul a fost obligat să părăsească locuinţa, având totodată  interdicţia de a se apropia de victimă la o distanţă mai mică de 300 de metri. De asemenea, poliţiştii au întocmit dosar penal şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de violenţă în familie şi ameninţare.

Conform noii legi,  polițiștii care intervin într-un act de violență în familie evaluează și riscurile situației și – dacă viața, integritatea fizică sau libertatea victimei sunt puse în pericol –  atunci oamenii legii emit ordinul de protecție provizoriu.

„Prin acest ordin se dispun, pe o perioadă de 5 zile, una sau mai multe măsuri de protecție, menite să contribuie la diminuarea riscului iminent, iar încălcarea oricăreia din măsurile dispuse constituie infracțiune. Dacă victimele vor prelungirea acestor ordine, atunci trebuie să se adreseze instanțelor de judecată competente în acest sens. Ordinul de protecție provizoriu poate fi contestat la instanța de judecată competentă, în termen de 48 de ore de la comunicare” –  informează reprezentanții IPJ Maramureș.

Publicat în:

Lasă un comentariu