Share
Cheflii de weekend la volan

Cheflii de weekend la volan

În noaptea de vineri spre sâmbătă, poliţiştii  Bârsana au oprit pentru control un autoturism condus prin Bârsana şi au constatat trei infracţiuni. La volanse afla un localnic de 36 de ani, care nu deţine permis de conducere, dar deținea 1.00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la spital, dar a refuzat recoltarea de probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

Un alt bărbat, de 61 de ani, din Săsar,  a fost testat cu aparatul etilotest, după ce a pierdut controlul direcţiei de mers pe bulevardul Bucureşti din Baia Mare, a lovit un stâlpişor şi un autoturism parcat regulamentar. Cum etilotestul a indicat o concentraţie de 0.91 mg/l alcool pur în aerul expirat, i-au fost recoltate probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei. În ambele cazuri au fost întocmite dosare penale.

Sâmbătă, 15 septembrie, poliţiştii din Remetea Chioarului au depistat şi încarcerat un bărbat de 38 de ani, din comună, condamnat la un an şi şase luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice.

Ce sancțiuni/pedepse pot primi cei ce urcă băuți la volan

Poliţiştii reamintesc că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

Contravenție: când aparatul alcooltest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Infracțiune: când aparatul alcooltest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează!

Pentru refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat legea prevede pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

 

Publicat în:

Lasă un comentariu