Share
Noi reguli pentru proprietarii de câini

Noi reguli pentru proprietarii de câini

Reprezentanții ANSVSA cer modificări importante pentru deținătorii de câini. Proprietarii ar putea deveni obligați să poarte la ei carnetul de sănătate al animalului și să fie nevoiți să înregistreze și microcipeze câinii în Registrul de evidență a câinilor cu stăpâni (RECS).. Potrivit proiectului de ordin al ANSVSA, câinii născuți pe teritoriul României se vor identifica exclusiv prin implantarea unui microcip în termen de maximum 90 de zile de la fătare. Aceasta se va face înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora, de către medicii veterinari din unitățile medicale veterinare de asistență.

Înregistrarea în RECS a câinilor identificați se realizează odată cu microciparea și eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul utilizatorilor RECS, respectiv în maximum 5 zile de la implantarea microcipului, în cazul deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS.

Câinii cu stăpân proveniți din state membre ale Uniunii Europene sau țări terțe se înregistrează în RECS în termen de maximum 30 de zile de la intrarea pe teritoriul României, numai dacă aceștia rămân pe teritoriul României mai mult de 90 de zile.

Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare, susține ANSVSA.

În cazul deplasării câinilor în spațiile publice pe teritoriul României, proprietarii acestora au obligația de a deține asupra lor carnetul de sănătate al animalelor, care să ateste efectuarea acțiunilor sanitar-veterinare, precum și identificarea și înregistrarea în RECS sau, în cazul câinilor proveniți din alte state, de a deține asupra lor pașapoartele animalelor.

Proprietarii de câini au obligația de a notifica medicului veterinar identificator, în scris, în termen de maximum 5 zile de la producere, iar medicul veterinar are obligația de a înregistra în RECS, în fișa animalului, imediat după primirea notificării, orice eveniment referitor la animal și orice modificare a datelor de contact ale proprietarului, înregistrate în RECS, număr de telefon, adresă de e-mail, adresă etc.

În cazul morții animalului, proprietarii au obligația de a solicita medicului veterinar identificator, odată cu înregistrarea în RECS și

unitățile medicale veterinare de asistență sau de clinicile veterinare universitare.

”Începând cu data intrării în vigoare a prezentelor norme, orice modalitate de identificare alternativă pentru câini este interzisă. Câinii identificați printr-un mijloc de identificare alternativ se identifică prin microcipare și se înregistrează în RECS. Deținerea de câini neidentificați și neînregistrați conform prezentelor norme este interzisă. Proprietarii au obligația să deparaziteze periodic animalele și să le vaccineze antirabic. Vaccinarea contra rabiei a câinilor și a pisicilor în vârstă de peste 3 luni, în România, este obligatorie”, se mai arată în proiectul de ordin al ANSVSA.

 

Lăcrimioara ZOTA


PUBLICITATE

UN COMENTARIU

ACTUALITATE

Inovația românească în lupta împotriva cancerului: soft dezvoltat la Cluj, testat cu succes în 12 clinici din țară.

Publicat

în

Inovația românească în lupta împotriva cancerului: soft dezvoltat la Cluj, testat cu succes în 12 clinici din țară. Soluție avansată bazată pe inteligența artificială creată la Cluj, care țintește să revoluționeze diagnosticarea în cazurile de cancer, este acum testată cu succes de peste 70 de medici, în 12 clinici din țară.  Software-ul Mediq destinat eficientizării […]

CITEȘTE MAI MULT

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu