Share
Cum te ferești de hoții care vizează mașinile fără cheie

Cum te ferești de hoții care vizează mașinile fără cheie

Tehnologia avansată ne face viața mai ușoară, dar uneori, o face mai ușoară și pe cea a persoanelor rău intenționate. Astfel, într-un articol anterior spuneam că mașinile fără cheie sunt ținta cea mai ușoară a hoților de mașini, care o pot porni și sustrage în câteva secunde.

Practic, un sistem keyless ne permite să intrăm în mașină și să pornim fără a fi nevoie să scoatem vreodată cheia din buzunar. Aceste sisteme funcționează folosind unde radio cu rază scurtă de acțiune, care transmit un semnal ce este preluat de un receptor din mașină. Dacă mașina recunoaște semnalul ca fiind cel corect, se va debloca prin atingerea unui buton aflat pe ușă, iar pornirea se face din apăsarea unui simplu buton.

De obicei, atunci când pun ochii pe o mașină cu opțiune keyless, hoții folosesc metoda „furt cu relee“. Aceștia au nevoie de două dispozitive electronice pe care le pot folosi pentru a deschide mașina în doar câteva secunde. Hoții lucrează în pereche, unul utilizând releul amplificator, iar celălalt, releul transmițător.

Cum procedează hoții

Releul amplificator este folosit pentru a prelua semnalul transmis de cheia mașinii, drept urmare unul dintre hoți se va plimba cu acesta pe lângă casa unde este parcată mașina-țintă sperând să detecteze semnalul emis de cheie. Complicele va sta lângă mașină, iar atunci când receptorul său preia și reproduce semnalul amplificat de la cheie, mașina va fi „păcălită“, se va descuia și va permite să fie pornită.

Trebuie spus că la unele modele de mașini problema este un pic mai complicată, hoții având nevoie și de un dispozitiv disimulat ca o consolă de jocuri, cunoscut sub numele de „emulator“, care programează o nouă cheie.

Cum ne ferim de hoții de mașini

Experții companiilor de asigurări sunt direct interesați în combaterea fenomenului, pentru că în cazul unui furt, trebuie să achite asigurarea mașinii. Ei au o serie de sfaturi pentru evitarea unui astfel de eveniment nedorit, dacă mașina nu este într-un garaj închis, unde ar fi cel mai sigur loc.

Primul pas este să vă păstrați cheia cât mai departe posibil de mașină și cât mai departe de ferestrele și ușile casei. Astfel, infractorilor le va fi mai greu să detecteze și să amplifice semnalul cheii. În orice caz, cheia ar trebui să fie departe de raza de acțiune a receptorului mașinii.

În plus, în mod ideal, păstrați cheile într-o cutie de tablă sau într-o pungă Faraday, deoarece acestea sunt eficiente în blocarea semnalului. Rezultatele nu sunt garantate, dar există mari șanse ca astfel tentativa de furt să fie zădărnicită.

Deși de modă veche, dispozitivul de blocare a volanului este foarte eficient, deoarece acesta va împiedica hoțul să plece cu mașina chiar dacă ajunge să o deschidă și să o pornească. În plus, un astfel de dispozitiv are un efect psihologic asupra hoților care nu au nevoie de complicații și vor căuta o altă „victimă“.

În plus, dacă aveți o mașină scumpă, instalarea unui tracker GPS este esențială. Acest tracker vă trimite o alertă în cazul în care este monitorizată o activitate neobișnuită. De asemenea, puteți urmări vehiculul prin GPS dacă este furat. Instalarea unui astfel de tracker se face de firme specializate în locuri ascunse din mașină pentru a fi greu de depistat de hoți în scurt timp.

În fine, camerele de supraveghere i-ar putea descuraja pe hoți, sau în cel mai rău caz, ar puta ajuta la prinderea lor.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu