Diana Șoșoacă, candidatură respinsă: între contestare și spectacol politic - 1 oră în urmă
Ziua Creioanelor Colorate a fost sărbătorită la Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” - 1 oră în urmă
În Borșa a început a doua ediție a cursului „Comportamente responsabile în situații de urgență și reziliență la dezastre” - 2 ore în urmă
CJRAE Maramureș – un model de succes în sprijinul educației - 3 ore în urmă
Cântărețul Glad Condor organizează un concert în Baia Mare - 3 ore în urmă
Casa din Piața Gorki – proză de Marian Ilea (VII) - 3 ore în urmă
Educație la muzeu – proiect interactiv pentru tinerii artiști - 4 ore în urmă
Rezultate impresionante obținute de un elev al Școlii Gimnaziale „Dimitrie Cantemir” la Olimpiada Națională de Fizică - 5 ore în urmă
Sportivii echipei CS Stiinta Electro Sistem Baia Mare au participat la un stagiu de pregătire în Slovenia - 6 ore în urmă
Polițiștii maramureșeni percheziționează în Prahova - 7 ore în urmă
Nouă provocare pentru elevi la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș dă startul unei noi experiențe educative dedicate elevilor claselor V-VIII. Expoziția „Daci, romani și Maramureșul de azi”, organizată în perioada 17 martie – 12 iunie, le oferă participanților ocazia de a descoperi una dintre cele mai captivante perioade ale istoriei: confruntările dintre daci și romani, dar și moștenirea pe care aceste civilizații au lăsat-o în Maramureșul de astăzi.
Evenimentul se va desfășura în zilele de marți, miercuri și joi, între orele 10:00 și 14:00, iar cei interesați vor avea ocazia să învețe despre:
– Cine erau dacii și romanii – modul lor de viață, obiceiurile și cultura lor;
– Vestimentația civilă și militară a celor două popoare, inclusiv echipamentele de luptă;
– Diferențele și asemănările dintre armata dacică și cea romană – strategii, armament și organizare;
– Relațiile dintre dacii liberi, romani și Maramureșul de astăzi – influențele pe care aceste civilizații le-au avut asupra regiunii.
Prin această expoziție, muzeul își propune să aducă istoria mai aproape de tineri, într-un format interactiv, care îmbină descoperirea de artefacte, explicațiile specialiștilor și reconstituirile istorice. Elevii vor putea înțelege mai bine cum s-au desfășurat marile confruntări dintre daci și romani, dar și ce impact au avut acestea asupra populației care a trăit în spațiul nostru geografic.
Înscrierile sunt deschise, iar locurile sunt limitate! Cei care vor să participe sunt încurajați să se programeze din timp pentru a avea ocazia să exploreze trecutul și să afle mai multe despre istoria regiunii într-un mod captivant.
Vasile Petrovan