Share
„Luna Maramureșului”: Care sunt evenimentele programate pentru această săptămână

„Luna Maramureșului”: Care sunt evenimentele programate pentru această săptămână

Anul acesta, în Maramureș, luna mai va fi dedicată culturii și tradițiilor.

Sub egida „Luna Maramureșului”, Consiliul Județean Maramureș și Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, alături Ansamblul Folcloric Național „Trasilvania”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare, Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare și Revista de Cultură „Nord Literar” transformă întreaga lună mai într-o adevărată sărbătoare.

Cu o agendă complexă, „Luna Maramureșului” aduce în atenția publicului acele manifestări care îmbogățesc tezaurul cultural al județului nostru. Evenimente tradiționale, culturale și educaționale, spectacole, simpozioane, competiții sportive, târguri și expoziții, toate acestea vor concura pentru a câștiga inimile spectatorilor.

Iată evenimentele programate pentru această săptămână:

13-17 mai

15:00

Lansare de carte ”Avram Iancu. Caracterul european al revoluției române din 1848-1849”, autor Gheorghe Firczak – în cadrul evenimentului vor lua cuvântul: dr. Viorel Rusu, dr. Ilie Gherheș și Ioan Romeo Roșiianu.
Locaţia: Sala de conferințe a Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Organizatori: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș; Asociația-Social-Cultural-Creștină ECREATOR.

Festival de teatru „Aproape” ediția a II-a – eveniment care înglobează spectacole de teatru, concerte, workshop-uri, întâlniri de tip AMA (Ask Me Anything) și proiecții de film, cu scopul oferirii unor experiențe culturale care să apropie tinerii din comunitatea băimăreană, dar și din întreg județul Maramureș.

În perioada 16-17.05.2024, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie va fi gazda unor activități desfășurate în cadrul Festivalului de Teatru „Aproape”. În data de 16.05.2024 va fi organizată o seară de scurtmetraje. Proiecția va avea loc în curtea muzeului, iar accesul se face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe website-ul asociației. În data de 17.05.2024, începând cu ora 20:00, în curtea muzeului va avea loc concertul Bosquito. Accesul se va face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe website-ul asociației.
Locaţia: Teatrul Municipal Baia Mare.
Organizator: Asociația Art Spot, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

16 mai

09:00 – 18:00

Simpozionul Științific Național „Patrimoniul natural”, ediția VII – la evenimentul ajuns la cea de a VII-a ediție vor participa specialiști din țară, ce vor prezenta lucrări subscrise următoarelor tematici: geodiversitate, biodiversitate, protecția mediului, arii naturale protejate și patrimoniu industrial minier.
Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.
Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

17:00

Lansare de carte Baia Mare – File din istoria bisericească a ultimului secol, autor Dorel Michiș – volumul va fi prezentat de istoricul clujean dr. Mircea Gheorghe Abrudan, de la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române. Intrarea este liberă.
Locaţia: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.
Organizator: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

17 mai

12:30 – 14:00

Conferința „Predicția cutremurelor de pământ bazată pe fenomene precursoare: aberație sau posibilitate reală?” – conferința va fi susținută de domnul conf. dr. geol. Alexandru Szakacs, de la Institutul de Geodinamică „Sabba S. Ștefănescu” al Academiei Române.
Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.
Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

17:00

Șezătoarea de vineri – evenimentul se va desfășura la sediul Școlii Populare de Artă Baia Mare, având ca scop inițierea tinerilor în tainele meșteșugului popular. Pentru participare este necesară înscrierea prealabilă la telefon: +40 742 201 699.
Locaţia: Școala Populară de Artă Baia Mare.
Organizatori: Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.

18 mai

09:00 – 17:00

Ziua Internațională a Muzeelor – vor putea fi vizitate, gratuit, expoziția permanentă și expozițiile temporare deschise în cadrul Muzeului Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.
Locaţia: Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.
Organizator: Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare.

Planetariul Baia Mare: UN MILION DE CUVINTE – dublu eveniment cultural muzeal (Ziua Internațională a Muzeelor și Ziua Internațională a Astronomiei): ora 12.00 – vernisajul expoziției „UN MILION DE CUVINTE”, orele 09:00 – 17:00 – tururi ghidate, vizitarea parcului astronomic, spectacole (speciale) de planetariu și observații astronomice cu telescopul.
Locaţia: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare.
Organizatori: Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Palatul Copiilor Baia Mare.

18 – 19 mai

Târgul Bun de Maramureș de Sfinții Constantin și Elena – eveniment cu tradiție care promovează meșterii și meșteșugurile tradiționale românești, dar și producătorii și gastronomia locală.
Locaţia: Muzeul Satului Baia Mare.
Organizatori: Consiliul Județean Maramureș, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Centrul Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.

19 mai

Festivalul Internațional de Cântece și Jocuri Populare, ediția XX – în cadrul evenimentului ajuns la cea de-a XX-a ediție se vor organiza ateliere de dansuri populare moldovenești și ucrainene, recitaluri susținute de ansambluri folclorice din Republica Moldova și Ucraina, parada porturilor populare cu participanți din țară și străinătate, precum și un spectacol în aer liber.
Locaţia: Comuna Strâmtura.
Organizatori: Primăria Comunei Strâmtura, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Maramureș.

Foto arhivă


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu