Ion Gâtu din Botiza, meșterul care nu are diplomă de arhitect, dar a restaurat 10 case tradiționale vechi - 22 minute în urmă
„MândrIE Maramureșeană” va avea loc la Muzeul Satului din Baia Mare în perioada 14-16 iunie - 40 minute în urmă
Prof. dr. Anton Ficai, unul dintre cei mai renumiți cercetători români, conferențiază în Baia Mare - 1 oră în urmă
Maramureșeni premiați în cadrul evenimentului sportiv „Vienna City Marathon” - 3 ore în urmă
Slujire arhierească la Parohia Ortodoxă Rus; A fost sfințită capela de cimitir - 4 ore în urmă
”Autismul văzut de aproape”, la Festivalul Aproape - 5 ore în urmă
Final Four-ul Cupei României, în care evoluează și Minaur, în Capitală - 6 ore în urmă
S-au împlinit 44 de ani de când marele sculptor Gheza Vida a trecut la cele veșnice - 8 ore în urmă
Marșul “Respect în trafic” a trecut prin Maramureș - 8 ore în urmă
PS Iustin: „Să ne purtăm cu multă demnitate și mândrie nepăcătoasă portul nostru popular maramureșean care este unic, frumos și nobil” - 9 ore în urmă
Paza bună trece gerul rău
Urmează zile în care vremea va deveni geroasă noaptea și dimineața, cu minime cuprinse între -14 ͦ C și – 10 ͦ C. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș a cerut aplicarea măsurilor aprobate în planul județean pentru sezonul rece.
”Temperaturile scăzute pot constitui factori care să influențeze negativ activitatea social-economică, dar și sănătatea populației. S-a procedat la actualizarea datelor persoanelor care necesită tratament de specialitate (persoane dializate, gravide, diabetici, bolnavi cronici), aprovizionarea unităților din rețeaua medicală cu produse farmaceutice de primă necesitate. Vor fi monitorizate în permanență cursurile de apă, construcțiile hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, în scopul prevenirii formării podurilor de gheață și a zăpoarelor, dar și a iazurilor de decantare” – a precizat subprefectul Alexandru Cosma (președintele CJSU Maramureș).
Primarii vor lua măsuri pentru întreținerea corespunzătoare a rigolelor, respectiv șanțurilor de scurgere a apelor pluviale, îndepărtarea materialului lemnos, aluviunilor și a deșeurilor din secțiunile de scurgere a podurilor, podețelor și decolmatarea gurilor de canalizare. De asemenea, trebie să acorde o atenție deosebită persoanelor fără adăpost care sunt vulnerabile la ger. Ele vor fi îndrumate/transportate spre centrele de primire sau locuri special amenajate de către autoritățile locale.
Populația e sfătuită să nu utilizeze instalații improvizate de încălzire care pot genera incendii, punând în pericol viața oamenilor și bunurile materiale ale persoanelor juridice și fizice.
Recomandări pentru persoanele fizice
În perioada cu vreme geroasă, copiii și persoanele în vârstă sunt cele mai expuse la temperaturi scăzute extreme. E recomandat să nu se iasă din casă fără mănuși, căciulă, fular și șosete groase (din bumbac sau lână) ● La ieșirea în exterior și expunerea la ger, persoanele sunt sfătuite să nu stea pe loc, să se miște cât mai mult ● Persoanele cu afecțiuni cardio-respiratorii reprezintă o categorie care trebuie să se ferească de ger pentru că expunerea îndelungată la temperaturi extreme negative poate agrava aceste boli ● Trecerea bruscă de la ger la căldura poate, de asemenea, favoriza probleme de sănătate (șoc cardiac, boli pulmonare, reumatism etc) ● E de evitat transportul copiilor pe distanțe lungi în vehicule fără încălzire și nu trebuie să îi lăsați să aștepte sau să îi uitați în autovehiculele parcate.
Temperaturile extreme negative pot cauza degerături, hipotermii sau boli respiratorii. Conform specialiștilor în medicină, organismul uman tinde să își mențină o temperatură constantă prin autoreglare, însă cu toate acestea, dacă temperatura mediului devine tot mai scăzută, cu atât mai mare este pierderea termică. Dacă la vremea geroasă se adaugă fenomene ca umezeala, vântul sau alți factori, acest proces crește exponențial. În acest context, medicii sfătuiesc populația să evite în perioada cu ger consumul de băuturi alcoolice și recomandă o alimentație corectă, bazată pe proteine, legume, fructe, respectiv consumarea de lichide în cantitate suficientă (apă, ceai, supă caldă).