Mirosul de sărbătoare a pătruns la Centrul Luchian din Baia Mare, în cadrul atelierului de ornat turtă dulce - 3 minute în urmă
Concertul caritabil de colinde și muzică clasică „Poveste de iarnă” va avea loc la Biserica Greco-Catolică „Sfânta Cruce” din Baia Mare - 24 minute în urmă
Performanță pentru România la karting, la Rotax Max Challenge Grand Finals - 1 oră în urmă
„Elev informat” – o campanie despre drepturi, responsabilitate și implicare civică în școli și licee - 2 ore în urmă
„Crăciun la Atelier” – expoziție cu vânzare de produse handmade, în Baia Mare - 3 ore în urmă
Prognoză meteo Maramureș–13 decembrie 2025 - 12 ore în urmă
Lăpușencele au lansat colinda „Sărbătorile ne-adună” - 14 ore în urmă
România, la UEFA eEURO 2025 - 15 ore în urmă
Sunteți invitați la spectacolul de teatru „Spărgătorul de nuci”! - 16 ore în urmă
Patrula Școlară s-a alăturat polițiștilor și în prag de sărbători - 16 ore în urmă
Castelul Bran și trasul în țeapă, într-o șaormerie din Ibiza
O şaormerie din Ibiza a devenit o atracție inedită pentru turiști, nu doar datorită preparatelor sale savuroase, ci și datorită decorului spectaculos inspirat din istoria României. Proprietarul, un român pasionat de trecutul țării sale, a transformat un perete al localului într-o veritabilă operă de artă, dedicată domnitorului Vlad Țepeș.
Pictura murală din interiorul restaurantului înfățișează Castelul Bran, simbol al legendei lui Dracula, alături de vulturi, capete de lup și, într-un colț, o scenă sumbră cu oameni trași în țeapă – un element distinctiv al stilului de domnie al lui Vlad Țepeș. Acest decor neobișnuit reușește să atragă curiozitatea vizitatorilor, transformând simpla masă într-o experiență culturală.
Şaormeria nu doar că promovează un meniu autentic, dar și reușește să aducă în prim-plan o pagină din istoria medievală a României, făcând cunoscută figura domnitorului atât turiștilor europeni, cât și celor de pe alte continente. Îmbinarea artei cu gastronomia pare să fie rețeta succesului acestui local unic din Ibiza.
Totuși, rămâne o întrebare: cum reușește o scenă de execuție medievală să se potrivească cu ideea unei mese apetisante?
Vasile Petrovan











