Grupul Iza va concerta la „Sâmbra Oilor” - 6 ore în urmă
„Tânjaua Hotenarilor” are loc în acest final de săptămână; Vechiul obicei agrar atrage an de an numeroși participanți - 7 ore în urmă
Concerte caritabile susține de Corala „Armonia” în Desești, Sighet și Baia Mare - 8 ore în urmă
Cardul de sănătate se va putea folosi pe telefon - 9 ore în urmă
9 medalii obținute de dansatorii Medio Monte Baia Sprie la un cunoscut festival internațional - 10 ore în urmă
Ne mai desparte doar o zi, de Festivalul de teatru „APROAPE” - 10 ore în urmă
Portul tradițional românesc va fi sărbătorit duminică în Baia Mare; Se organizează o paradă, un concurs și o expoziție - 11 ore în urmă
A înflorit poiana cu narcise din Rodnei - 11 ore în urmă
Căminul Cultural din Făurești se inaugurează în acest weekend - 12 ore în urmă
Dr. Dumitrița Daniela Filip lansează cartea „Contribuții la biografia zugravilor Gheorghe și Ioan Plohod din Dragomirești” - 12 ore în urmă
Preț redus pentru alimentele aproape de expirare
Vineri, 15 martie 2024, președintele Iohannis a promulgat legea care obligă magazinele să ofere reduceri la produsele alimentare aflate aproape de expirarea termenului de valabilitate. Consumatorii vor putea beneficia de preţuri reduse la alimente înainte de data expirării. De asemenea, va fi simplificată procedura prin care organizaţiile neguvernamentale pot să primească alimente care nu au grad mare de perisabilitate, transmite News.ro.
Actul normativ promulgat de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, republicată, cu modificările ulterioare. Va exista o platformă naţională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată şi gestionată de către Ministerul Agriculturii.
Magazinele, restaurantele, cantinele, autorităţile care gestionează şi ele alimente vor fi obligate să aplice cel puţin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.
– reducerea preţului la alimente înainte de data expirării
– donarea alimentelor
– transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor
– folosirea alimentelor la compost
În România, deşi câştigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantităţile de mâncare pe care le aruncăm sunt mult mai mari. Unul dintre obiectivele legii este respectarea ţintelor asumate de România la nivel internaţional: înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare până în anul 2030. Studiile arată că între 30% şi 50% din mâncarea pe care românii o cumpără, o aruncă apoi la gunoi, în fiecare lună.
Lăcrimioara ZOTA