O seară în care dansul și grația s-au împletit într-o poveste de Crăciun la LPS - 3 ore în urmă
Iași, 14 decembrie 1989: primul pas spre Revoluția Română - 4 ore în urmă
CS Minaur întâlnește echipa de pe locul 2 din Liga Zimbrilor în ultimul meci oficial din acest an - 4 ore în urmă
O carte nouă și doi maramureșeni de excepție: Valer Blidar și Nicolae Bud, modele ale viziunii și profesionalismului românesc - 6 ore în urmă
Atmosferă de sărbătoare în Nistru - 6 ore în urmă
MAE: Atenționare de călătorie în Belgia. Posibile perturbări în transporturi - 7 ore în urmă
Bărbat căutat pentru distrugere, prins de jandarmi în albia Săsarului - 8 ore în urmă
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a slujit la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Bixad - 9 ore în urmă
Pregătiri pentru Cupa Minerul – luni se trag la sorți grupele - 10 ore în urmă
Concertul de colinde „Colindăm Pruncului Preasfânt” a avut loc la biserica Parohiei Ortodoxe „Nașterea Maicii Domnului” din Satu Mare - 10 ore în urmă
Mămăliga, unul dintre cele mai sănătoase alimente. Reduce riscul de cancer și de diabet
Mămăliga este un aliment subapreciat în zilele noastre, deși în trecut era unul dintre cele mai consumate feluri de mâncare. Foarte versatil, acest aliment era preferat de țăranul român, fiind ieftin și ușor de preparat.
Totuși, în trecut putea fi considerat un simbol al sărăciei. În vechiul sat tradițional, familile mai sărace preparau pâinea mai rar decât mămăliga și doar la ocazii speciale. Astăzi înțelegem însă că este unul dintre cele mai sănătoase alimente.
De altfel, de multe ori ne întrebăm cum de bunicii și străbunicii noștri nu făceau diabet și nu aveau probleme cardiovasculare, deși mâncau slănină și untură de porc frecvent.
Nutriționiștii ne explică de ce erau atât de sănătoși și ce legătura are mămăliga.
„Contrar mitului, potrivit căruia mămăliga îngrașă, nutriționiștii o recomandă în diete, cât și copiilor mici și spun că nu are deloc multe calorii. Mai mult decât atât, îmbunățățește digestia. Alimentul este bogat în minerale, vitamine şi nutrienţi, cum ar fi vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc”, arată site-ul doc.ro.
Conținut redus de grăsimi, reduce riscul de cancer
Ba, mai mult, mămăliga poate fi consumată și de către persoanele cu intoleranță la gluten. De asemenea, este recomandată diabeticilor.
„Valoarea nutrițională variază. Mămăliga făcută acasă, cu apă și sare, fără unt sau ulei, are 73 de calorii/ porție, în condițiile în care o porție înseamnă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție conține și 16 grame de carbohidrați, dar și 1,5 grame de fibre”, mai scrie site-ul DOC.
La capitolul grăsimi, mămăliga are numai 1 gram de grăsimi/ porție. De asemenea, se spune că mămăliga reduce riscul de cancer.
„Datorită conținutului mare de fibre din mămăligă, aceasta facilitează digestia. O porție de făină de porumb oferă aproximativ 4,5 grame de fibre. Alimentul este asociat și cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, mai ales la pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2”, mai arată specialiștii de la site-ul Doc.
Unele studii mai arată că mămăliga are un efect benefic asupra întegului organism, iar prin faptul că ajută la digestie, aceasta reduce riscul de cancer la colon sau de formare a hemoroizilor.
















