Raluka Matei, din nou pe podium – finalistă la Cupa Match Point, U12, categoria I - 13 minute în urmă
„Lada de Zestre”: Cele mai frumoase costume tradiționale au fost premiate de Ansamblul „Transilvania” - 35 minute în urmă
A fost sărbătoarea „Nunții lui Ion cu Ana” de la Stremț - 1 oră în urmă
Festivalul de Teatru pentru Școli Gimnaziale, „Masca” a ajuns la ediția a-IX-a - 3 ore în urmă
Elevi ai Colegiului Național „Dragoș Vodă” din Sighet au fost premiați la Concursul Județean „Armonia Artelor” - 4 ore în urmă
„Cum ne alegem o carte”, la Biblioteca județeană, Filiala Traian - 4 ore în urmă
Expoziția „Madrigal 60” poate fi vizitată la Centrul Cultural Pastoral din Sighet până în luna iunie - 4 ore în urmă
Vești bune despre actorul Florin Piersic - 14 ore în urmă
România sărbătorește pentru a noua oară, Ziua Internațională a Dorului - 15 ore în urmă
Elevii de la Insieme Music School Baia Mare, rezultate foarte bune la Festivalul Național „Armonia” - în urmă
Mămăliga, unul dintre cele mai sănătoase alimente. Reduce riscul de cancer și de diabet
Mămăliga este un aliment subapreciat în zilele noastre, deși în trecut era unul dintre cele mai consumate feluri de mâncare. Foarte versatil, acest aliment era preferat de țăranul român, fiind ieftin și ușor de preparat.
Totuși, în trecut putea fi considerat un simbol al sărăciei. În vechiul sat tradițional, familile mai sărace preparau pâinea mai rar decât mămăliga și doar la ocazii speciale. Astăzi înțelegem însă că este unul dintre cele mai sănătoase alimente.
De altfel, de multe ori ne întrebăm cum de bunicii și străbunicii noștri nu făceau diabet și nu aveau probleme cardiovasculare, deși mâncau slănină și untură de porc frecvent.
Nutriționiștii ne explică de ce erau atât de sănătoși și ce legătura are mămăliga.
„Contrar mitului, potrivit căruia mămăliga îngrașă, nutriționiștii o recomandă în diete, cât și copiilor mici și spun că nu are deloc multe calorii. Mai mult decât atât, îmbunățățește digestia. Alimentul este bogat în minerale, vitamine şi nutrienţi, cum ar fi vitamina B, vitamina A, vitamina E, fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și zinc”, arată site-ul doc.ro.
Conținut redus de grăsimi, reduce riscul de cancer
Ba, mai mult, mămăliga poate fi consumată și de către persoanele cu intoleranță la gluten. De asemenea, este recomandată diabeticilor.
„Valoarea nutrițională variază. Mămăliga făcută acasă, cu apă și sare, fără unt sau ulei, are 73 de calorii/ porție, în condițiile în care o porție înseamnă o jumătate de cană de mămăligă. Această porție conține și 16 grame de carbohidrați, dar și 1,5 grame de fibre”, mai scrie site-ul DOC.
La capitolul grăsimi, mămăliga are numai 1 gram de grăsimi/ porție. De asemenea, se spune că mămăliga reduce riscul de cancer.
„Datorită conținutului mare de fibre din mămăligă, aceasta facilitează digestia. O porție de făină de porumb oferă aproximativ 4,5 grame de fibre. Alimentul este asociat și cu reglarea nivelului de zahăr din sânge, mai ales la pacienții care suferă de diabet zaharat de tip 1 și diabet zaharat de tip 2”, mai arată specialiștii de la site-ul Doc.
Unele studii mai arată că mămăliga are un efect benefic asupra întegului organism, iar prin faptul că ajută la digestie, aceasta reduce riscul de cancer la colon sau de formare a hemoroizilor.