Share
Cum erau pe vremuri pregătirile pentru Crăciun; „Pe pereți se pun șterguri, blide, pe masă fățoaie brodată cu ciur, pe pat perini”

Cum erau pe vremuri pregătirile pentru Crăciun; „Pe pereți se pun șterguri, blide, pe masă fățoaie brodată cu ciur, pe pat perini”

Sărbătorile bat la ușă, iar pregătirile sunt în toi. Așa a fost dintotdeauna.

Cu ajutorul celor de la Centrul Culturii Tradiționale Maramureș aflăm cum se pregăteau maramureșenii pe vremuri pentru Praznicul Nașterii Domnului.

„Cu câteva zile înainte de Crăciun încep pregătirile la fiecare casă. Se pregătește făina, se curăță curțile, gospodăria. Un loc central în cadrul pregătirilor premergătoare colindatului îl deține împodobirea interiorului locuinței. Pe pereți se pun șterguri, blide, pe masă fățoaie brodată cu ciur, pe pat perini. Acest obicei al împodobirii caselor apare și în poezia colindelor:
Să fii gazdă vesălos,
C-ai ajuns Crăciun frumos.
Să fii gazdă vesăloasă,
C-ai ajuns zile frumoasă!
Mândru ș-o gătat pân casă
Pe blide șterguri multe,
Pă la pat, pană de brad,
Pă la ușe cu brândușe,
Pă la masă, ruje grasă.
(Colecția Rodica Sibian, din Memoria Ethnologica, Nr. 15 – 16)”.

Bradul se împodobea tradițional, cu biscuiți, covrigei, mere, nuci și altele.

„În această săptămână, sătenii se pregătesc pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Se prepară mâncărurile, se împodobesc interioarele locuinţelor, se văruiesc casele, pe pereţi se atârnă blide cu ştergar, pe masă se întind făţoi rupturite pe pat se aşază perini ornamentate, casa se împodobeşte cu crengi de brad, busuioc, bărbânoc. În unele sate se zice că-i blăstămată femeia care nu pune de Crăciun pe masă făţoaie rupturită, pe pereţi şterguri şi pe pat perne. Elementul care imprimă strălucire interiorului casei pe timpul sărbătorilor de iarnă este bradul de Crăciun. Anica Butcure din Cupșeni ne descrie: „Este tăiat şi adus de la pădure de către gazda casei în prag de sărbătoare. Se împodobea cu biscuiţi de casă, covrigei, mere, nuci, alune, bomboane din coţcă de miere, vată, beteală. Legam tăţî pă brad, şi tata îl aducea din pădure, găurem nuci, mama cocea covrigei şi biscuiţi”.
(Colecția Corina Isabella Csiszár, „Obiceiuri din Țara Lăpușului”)”.

Foto: Felician Săteanu


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu