Share
Statistică a specialiștilor români!: În județul Maramureș ne bucurăm de vreme preponderent frumoasă în care precipitațiile sunt chiar puține în luna noiembrie!

Statistică a specialiștilor români!: În județul Maramureș ne bucurăm de vreme preponderent frumoasă în care precipitațiile sunt chiar puține în luna noiembrie!

Statistică a specialiștilor români!: În județul Maramureș ne bucurăm de vreme preponderent frumoasă în care precipitațiile sunt chiar puține în luna noiembrie!

Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABAST) au făcut publice în prima parte a lunii noiembrie prognoza realizată de hidrologi pentru toată țara noastră.

„În spațiul hidrografic Someș-Tisa, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare. Se pot înregistra valori mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Someș și Crasna (n.red. – vezi harta atașată!).

Aceste prognoze sunt elaborate de către colegii noștri de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), în urma analizei elementelor statistice de medie şi lungă durată și vor fi actualizate prin prognozele de scurtă durată. Pe baza situaţiei hidrologice şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv, în situaţiile în care se prognozează posibilitatea depăşirii cotelor de apărare, vor fi emise avertizări/atenționări hidrologice, inclusiv de fenomene imediate”, arată reprezentanții ABAST.

Trebuie spus că în luna aceasta am avut un episod de ploi local însemnate cantitativ pe arii extinse în intervalul aproximativ 4-7 noiembrie. Atunci am avut și lapovițe și ninsori la munte. Acum este așteptat încă un episod, dar cantitățile par a fi mai mici decât în cel anterior, după 19 noiembrie și posibil către a treia decadă a lunii în curs.

Cu un drum deci să precizăm și cea mai recentă prognoză de specialitate realizată de specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie pentru un interval de patru săptămâni!

În săptămâna 15-21 noiembrie, valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, în toate regiunile, iar regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane. În săptămâna 22-28 noiembrie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, iar cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această săptămână, în toată țara. În săptămâna 29 noiembrie – 6 decembrie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări, iar cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. În săptămâna 7-13 decembrie, mediile valorilor termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, iar regimul pluviometric estimat pentru această săptămână va fi local excedentar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval. Vom reveni cu amănunte!

C.Ț.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu