Lavinia Goste și Marius Zorilă organizează în Baia Mare evenimentul „Autentic Românesc”, pentru a încununa cei 30 de ani de activitate artistică - 6 ore în urmă
Rezultate remarcabile obținute de elevii Școlii Gimnaziale ”Nicolae Iorga” Baia Mare, la… ”Gheorghe Șincai” - 7 ore în urmă
„Balul coșercilor” va avea loc la Coaș în a doua zi de Paști - 8 ore în urmă
Intrăm în Săptămâna Patimilor; Care este semnificația fiecărei zile - 8 ore în urmă
Consultații gratuite pentru bacalaureat, oferite la matematică, în municipiul Baia Mare - 10 ore în urmă
Peste 30.500 de pachete cu țigări au fost găsite în urma a 16 percheziții domiciliare efectuate în Maramureș - 11 ore în urmă
Biserica Ortodoxă Ucraineană Sighetu Marmației a găzduit cea de-a VIII-a ediție a Concertului de pricesne închinate Patimilor Domnului - 12 ore în urmă
Sighetu Marmației, loc de baraj pentru promovare - 13 ore în urmă
Simbolistica ramurilor de salcie de la Florii - 13 ore în urmă
Zeci de cadre didactice au participat la atelierele organizate în cadrul proiectului interjudețean „Tezaurul strămoșilor noștri – oameni, locuri, tradiții și obiceiuri” - 14 ore în urmă
Cașul de oaie, o adevărată delicatesă culinară; Aflați de la maramureșeni pricepuți cum se face
Cașul de oaie e cu adevărat o delicatesă culinară. Reprezentanții Centrului Culturii Tradiționale Maramureș ne prezintă un scurt fragment din Memoria Ethnologica, Colecția Ioan Dunca, în care se precizează pas cu pas cum se face acesta.
Deci, cum se face cașul?
„După ce se mulg oile, se pune laptele în putină, se pune cheag și se lasă să se închege. Apoi se bate cu jintălăul până iese puțin unt pe deasupra. Se scoate jintălăul, se bagă mâinile până la fundul putinii și se ridică încet cașul în sus, până se prinde laolaltă.
După ce cașul s-a prins, se stoarce bine zărul, apoi se jintuiește, adică se sfarmă cașul cu mâna și se lasă în putină să se prindă iar laolaltă. Zărul stors de la strânsul cașului se pune într-o căldare la foc, din el se va face urda. Peste zărul fiert se mai pune lapte, luat înainte de a-l pune la închegat. Se fierbe mai departe și se amestecă cu șterțul până aruncă urdă, după care, se mai fierbe puțin, până-I gata urda.
Se ia apoi cu găvanul și se pune-n strecură de pânză. Și cașul, ca și urda se pune în strecură, apoi se așază în zvărdina comarnicului să se stoarcă bine. După ce s-au stors, se iau din strecură și se pun pe polițele comarnicului să se zdicească de vânt”.
Foto: Felician Săteanu