Share
30 noiembrie – Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României; unde liturghisesc ierarhii Maramureșului și Sătmarului

30 noiembrie – Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României; unde liturghisesc ierarhii Maramureșului și Sătmarului

Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit în fiecare an pe 30 noiembrie.

Potrivit creștinortodox.ro, este Apostololul care a propovăduit Evanghelia lui Hristos în țara noastră. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca ziua Sfântului Apostol Andrei să fie însemnată în calendarul bisericesc cu cruce roșie, iar în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României. Ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001, ziua de 30 noiembrie a devenit sărbătoare națională bisericească. Iar în anul 2012, prin Legea 147/23.07.2012, Parlamentul României, la cererea Patriarhiei, a hotărat ca ziua de pomenire a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, să fie zi legală, nelucrătoare.

Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat la slujirea apostolică

Sfântul Apostol Andrei era originar din Betsaida și fratele lui Simon (Sfântul Apostol Petru). Spre deosebire de fratele său care era căsătorit, Andrei a ales să-și trăiască viața în feciorie. Erau pescari și respectau cu multă evlavie poruncile Legii. Ajunge ucenic al Sfântului Ioan Botezatorul, iar în momentul în care Ioan îi descoperă că Hristos este Mesia, lasă toate și îl urmează pe Mântuitorul. Pentru că Andrei a fost cel dintâi chemat să recunoască pe Hristos ca fiind Mesia, a primit între apostoli supranumele de „primul chemat” sau „cel dintai chemat”.

Prezența Sfântului Apostol Andrei pe teritoriul românesc

Potrivit istoricilor și Sfintei Tradiții, Sfântul Andrei este primul propovăduitor al Evangheliei la strămoșii noștri daco-romani. Eusebiu de Cezareea (+340), care consemnează relatări mai vechi, de la Origen și Clement Alexandrinul, spune: „Când sfinții apostoli și ucenici ai Mântuitorului nostru s-au răspândit peste întreg pământul locuit, lui Toma, după spusele tradiției, i-a căzut la sorți [spre evanghelizare] țara partilor, lui Andrei, Scythia, lui Ioan, Asia, unde și-a petrecut viața până a murit la Efes. (Istoria bisericeasca III, 8). Cei mai mulți istorici identifică Scitia cu Scythia Minor sau Dacia Pontică (Dobrogea).

Unde liturghisesc ierarhii Maramureșului și Sătmarului cu această ocazie

Luni, 30 noiembrie, de sărbătoarea închinată Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, Preasfinițitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, liturghisește și predică la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Municipiul Baia Mare, cu ocazia hramului.

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul liturghisește și predică la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Municipiul Satu Mare, cu prilejul hramului.

Slujbele religioase se vor desfășura cu respectarea normelor igienico-sanitare în Sfintele Biserici, prin asigurarea unei suprafețe de minim 4 mp/persoană și un grad de ocupare de maxim 30% din suprafața utilă a lăcașului de cult, respectând astfel Ordinul Șefului Departamentului pentru Situații de Urgență nr. 4660103/2020 din data de 25 noiembrie.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu