Share
Rezultat fabulos: De vorbă cu Victor Dragoș, băimăreanul medaliat cu aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (FOTO)

Rezultat fabulos: De vorbă cu Victor Dragoș, băimăreanul medaliat cu aur la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori (FOTO)

Zilele trecute vă anunțam despre rezultatul echipei României la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori, desfășurată în perioada 28 iunie-3 iulie, la Sarajevo, Bosnia Herțegovina.

Palmaresul este cu adevărat impresionant: patru medalii de aur (dintre care două cu punctaj maxim), două medalii de argint și locul I în clasamentul pe națiuni cu 224 de puncte (din 240 posibile). Acest punctaj stabilește un record în istoria competiției în privința scorului general pe echipe, echipa României fiind prima care reușește să-l atingă.

Din acest grup de elită a făcut parte și băimăreanul Victor Dragoș, absolvent al clasei a VIII-a la Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, care a obținut punctajul maxim de 40 de puncte și a fost medaliat cu aur.

Pentru a fi selectat în lotul României, Victor a participat la Olimpiada Națională de Matematică organizată de Ministerul Educației, unde a obținut locul I. Au urmat patru baraje, care i-au reunit pe primii 25 de elevi din clasament. Daca materia pentru olimpiada națională este acoperită de programa școlară, materia pentru baraje e mai cuprinzătoare și nu se studiază la clasă, fiind de o dificultate deosebită.

Am reușit să luăm legătura cu Victor și ne-a oferit detalii despre experiența lui.

„Experiența a fost extraordinară, din toate punctele de vedere. Organizarea a fost exemplară, elevii fiind cazați la Hotelul Holiday, amplasat în inima capitalei bosniace, construit pentru a găzdui Jocurile Olimpice de Iarnă desfășurate la Sarajevo în 1984. Concursul s-a desfășurat chiar în sala de conferințe a unității.

La festivitatea de deschidere au fost prezentate toate cele 18 delegații, primul-ministru al țării gazdă ne-a urat succes și ne-a încurajat să legăm prietenii, care ulterior să faciliteze colaborarea dintre țările noastre. Am fost introduși apoi în cultura locală printr-un spectacol cu dansuri populare, balet și muzică corală.

A doua zi a fost proba de concurs, de patru ore și jumătate, cu patru probleme. Din delegația României am fost singurul pentru care comisia de examinare nu a solicitat traducerea în limba engleză a rezolvării problemei patru, cea mai dificilă, fiind înțeleasă soluția așa cum am redactat-o în limba română. După trei ore de concurs aveam trei probleme redactate și o știam face și pe ultima. Atunci am simțit un sentiment uriaș de bucurie și descătușare, iar tot ce a urmat după aceea a fost minunat! După-amiaza m-am destins la piscină, unde am făcut cunoștință cu lotul Franței, iar seara ne-am întâlnit cu elevii moldoveni.

A doua zi, în timp ce tezele erau corectate, noi, concurenții, am beneficiat de un tur cu ghid al orașului Sarajevo, un loc al confluențelor culturale și religioase, unde estul se întâlnește cu vestul. În aceeași parte de oraș am văzut clădiri medievale musulmane din secolul al XV-lea, construcții de secol XIX din perioada austro-ungară, moschei, biserici ordodoxe și catolice deopotrivă. Oamenii s-au arătat prietenoși, cu multă dragoste de viață. Plimbarea prin oraș ne-a facilitat comunicarea între noi: am discutat atât cu colegii români, dar și cu echipa Macedoniei pe diverse teme, începând de la fotbal, continuând cu istoria, geografia, filme, muzică și am constatat că matematica nu este singura care ne apropie. În tot acest timp eram cu gândul la rezultate, care se afișau parțial cu notele pe probleme, pe măsură ce lucrările erau jurizate, atât pe site-ul competiției, cât și pe un monitor din holul hotelului.

Reveniți de la plimbare, mulți concurenți din toate țările ne-am așezat în hol, pe echipe. Tensiunea s-a mărit, până când domnii profesori Perianu, Mangra și Lazăr, care au făcut parte din delegația noastră, au venit să ne anunțe rezultatele României. Echipa obținuse cel mai bun punctaj din istoria competiției, iar cei aflați în apropiere, la auzul veștii, au început să aplaude. Într-o fracțiune de secundă ne aplaudau toți cei aflați în lobby. A fost un moment emoționant.

În ultima zi am făcut o excursie la Mostar, un oraș plin de istorie și de cultură, care m-a impresionat în mod deosebit, astfel că în mod sigur îl voi mai vizita! Am avut prilejul să discut cu mulți copii din celelalte delegații – Moldova, Franța, Turcia, Macedonia, Serbia, Croația, Bosnia, schimbând numere de telefon.

Deși eram puțini români într-un grup mare de ex-iugoslavi, toți au folosit doar engleza, iar la plecarea delegației române, la aprope patru dimineața, au coborât din camere să ne salute!

Au urmat bucuria festivității de premiere, drumul spre casă, primirea frumoasă de care am avut parte la aeroportul Otopeni, cu părinți, profesori, flori de la reprezentanții Ministerului Educației” – povestește Victor.

Întrebat cum s-a pregătit, acesta spune: „Pregătirea am făcut-o permanent, începând cu clasa a VI-a, inclusiv în perioada vacanțelor. În timpul școlii am alocat câteva ore pe zi, iar în perioada competițiilor ajungeam chiar la zece ore pe zi. După barajele de selecție m-am simțit epuizat și mi-a fost greu să mă remontez. Dintr-o fișă oarecare de 20 de probleme primite, initial am reușit să rezolv numai trei. Încet m-am liniștit, am redescoperit plăcerea rezolvării problemelor și mi-au ieșit aproape toate”.

Pe lângă matematică, Victor e pasionat de muzică și sport.

„Îmi place să ascult muzică atât clasică – favoritul meu fiind Chopin- cât și modernă: Queen, The Beatles, Elton John, Ricchi e Poveri. Cânt cu plăcere la pian, astfel că întotdeauna am câteva partituri la îndemână.

Îmi place să călătoresc, să vizitez locuri noi. Îmi place sportul, atât în calitate de spectator – urmăresc cu interes campionatele de fotbal și turneele de tenis – cât și de practicant: schiez, joc tenis, ping-pong și, nu în ultimul rând, mă antrenez la sală” – mărturisește tânărul.

Din toamnă, Victor își va continua studiile la „Lucaciu”, dorind să se axeze în continuare pe matematică, dar și pe informatică.
„Pe termen scurt doresc să mă odihnesc puțin și să îmi petrec timpul cât mai frumos. Matematica va fi în centrul intereselor mele și în viitor și doresc să o aplic și în domeniul informaticii. De la toamnă voi continua studiile la Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, unde m-am format și unde cred că este cel mai bun mediu pentru a mă dezvolta în continuare” – declară Victor Dragoș.

Îl felicităm din suflet și îi dorim mult succes! Cu siguranță viitorul lui va fi unul strălucit. Felicitări, de asemenea, părinților și cadrelor didactice pentru implicare și susținerea necondiționată!

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu