Share
Pictorul băimărean Adrian Ghenie, distins cu Ordinul Național «Pentru Merit» în grad de Cavaler

Pictorul băimărean Adrian Ghenie, distins cu Ordinul Național «Pentru Merit» în grad de Cavaler

Klaus Iohannis a semnat joi, 21 februarie, decretele de decorare a pictorilor Adrian Ghenie și Constantin Flondor. Pictorul pornit din Baia Mare a primit această distincție ”în semn de apreciere pentru talentul artistic, pentru rolul important avut la promovarea şcolii româneşti de pictură în lume”.

Băimăreanul Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte din Cluj, unde l-a avut profesor pe reputatul pedagog Ioan Sbârciu. În 2005, a fondat împreună cu Mihai Pop, galeria Plan B, extinsă ulterior şi în Berlin. Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneţia din 2007, iar în 2008 a deschis un spaţiu expoziţional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Tabloul  său „The Sunflowers in 1937” a fost vândut pentru 3.117.000 de lire sterline (4.030.918 euro), la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s, la Londra în 2016. În 2014, lucrarea lui Adrian Ghenie „The Fake Rothko” a fost vândută cu 1,77 milioane de euro, tot la o licitaţie organizată de aceeași casă.  Lucrările artistului se află  în colecţiile unor importante galerii şi muzee din lume (inclusiv la Centrul „Georges Pompidou”), dar și în colecții particulare.

Din 2001, când Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Arte, au trecut 18 ani. Încă un un indiciu că  a devenit major. În lume.  E foarte bine că acest lucru l-a sesizat și președinția.

Lasă un comentariu