Share
Maramureșeanca Tatiana Cauni se numără printre cei 12 profesori Merito 2019 (GALERIE FOTO)

Maramureșeanca Tatiana Cauni se numără printre cei 12 profesori Merito 2019 (GALERIE FOTO)

A IV-a ediție a Galei Merito, eveniment în cadrul căruia sunt recunoscute meritele profesorilor valoroși ai țării, și-a desemnat câștigătorii din 2019 ce au fost răsplătiți în cadrul unei gale la care a participoat și profesorul Klaus Iohannis, din postura sa de președinte al României.

Anul acesta au fost premiați 12 dascăli din sistemul preuniversitar de învățământ, printre aceștia aflându-se și Tatiana Cauni, profesor de limba și literatura română și coordonatorul trupei de teatru “Masca” din cadrul Liceului Teoretic „Emil Racoviță” Baia Mare.

Cele 12 cadre didactice au fost selectate din peste 400 de recomandări venite din partea elevilor, părinţilor, absolvenţilor şi a comunităţilor locale din toată ţara. Procesul de selecţie a durat aproape un an, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders. Profesorii au fost urmăriți online, validaţi în comunitatea locală, iar cei selectaţi au fost intervievați de jurnaliști colaboratori. În cadrul Galei, profesorii au fost răsplătiți cu burse în valoare de 1.500 de euro, trofee şi diplome Merito.

Tatiana Cauni – o profesoară severă, dar „cu lipici” la elevi

Potrivit site-ului proiectului Merito, Tatiana Cauni s-a născut în județul Dolj, dar tatăl ei era ucrainean și mama din zona Maramureșului. Pe când ea avea patru ani familia s-a mutat în Baia Mare. În liceu îi plăcea filologia, dar visa și la psihologie, și la teatru. Însă dragostea pentru învățământ a rămas constantă, deoarece i se părea că îmbină toate celelalte pasiuni ale ei. În clasa a XII-a, când diriginta i-a pus pe elevi să scrie despre meseria pe care vor s-o aibă, Tatiana Cauni a scris: „Vreau să fiu un profesor foarte bun”. Și se pare că i-a reușit.

În prezent, Tatiana Cauni are 43 de ani și predă limba română de aproape 20 de ani la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare. Profesoara  este renumită nu doar pentru orele sale și relația strânsă cu elevii, ci și pentru activitățile extrașcolare, printre care se numără concursuri, club de lectură, trupa de teatru ”Masca” (înființată în urmă cu aproape 20 de ani), excursii în țară și în străinătate sau participări la proiecte care susțin copiii din județ, ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate.

„Am 1,60 metri, sunt micuță și un spiriduș. Râd foarte mult, sunt foarte tonică, foarte veselă, dacă fac o glumă o fac cu zâmbetul pe buze și niciodată nu jignesc nicicum un copil. Unii zic că am lipici (…). Dar sunt destul de severă. Copilul trebuie să știe foarte clar unde este, care-i nivelul. Dacă pe el îl fac să înțeleagă foarte bine unde se situează și că nota e pe cât știe și pe merit, atunci e bine. Nu sunt adepta notelor mari date cu indulgență” – se prezintă Tatiana Cauni.

Lasă un comentariu