Share
Doi elevi din Copalnic-Mănăștur, premiați într-un proiect al Fundației Culturale Augustin Buzura (GALERIE FOTO)

Doi elevi din Copalnic-Mănăștur, premiați într-un proiect al Fundației Culturale Augustin Buzura (GALERIE FOTO)

Doi elevi din Copalnic-Mănăștur au fost premimiați pentru originalitate și creativitate în cadrul proiectului ”România Mobilementary”, realizat de Fundația Culturală Augustin Buzura. Gala finală a proiectului a avut loc la București, la finele lunii octombrie. Proiectul s-a derulat, pe parcursul câtorva luni în patru școli din țară și a constat în realizarea unor mini-filme documentare, sub forma unor exerciții de autoreprezentare a tinerilor în raport cu preocupările lor și cu mediul din care provin. Juriul, alcătuit din specialiști în imagine, antropologie și comunicare, a acordat nouă premii, două dintre ele venind în Maramureș.

Astfel, Premiul pentru originalitatea propunerii a fost obținut de Dan Chira din Copalnic-Mănăștur, autor al filmului ”Coasa”, o poveste despre cum se raportează generația foarte tânără la vechile tradiții și la vechiul mod de viață. ”Este un performance în care Dan a ales să se joace de-a cositul, pentru a face cunoscută o practică veche și niște tradiții care se vor pierde în curând, pentru că în localitatea din care vine el cositul manual dispare încet-încet, odată cu adoptarea tehnologiei.” – își motivează juriul alegerea.

Bogdan Nechita, elev al Școlii Gimnaziale ”Augustin Buzura” a obținut Premiul Revistei Cultura, cu filmul ”Istorie”, o producție care vorbește despre pasiunea pentru istorie dincolo de paginile de manual. Juriul a apreciat faptul că ”filmul scoate istoria din cărți și o mută în lumea reală.”

„România Mobilementary” este un program de educație prin practici artistice desfășurat de Fundația Culturală Augustin Buzura. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul ariei tematice „Educație prin Cultură”. Parteneri au fost Cinemateca Română – Arhiva Națională de Film, Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea București, Facultatea de Litere – Universitatea București, Liceul „Ion Gh. Roșca” din Osica de Sus (Olt), Liceul „Simion Mehedinți” din Vidra (Vrancea), Școala Gimnazială din Bazna (Sibiu), Școala Gimanzială „Augustin Buzura” din Copalnic-Mănăștur (Maramureș) (D.G.B)

 

Lasă un comentariu