Share
Din groapa cu nisip a stadionului de atletism la titlul de campioane. Aur și argint pentru CS Marta la campionatul național de handbal pe plajă (GALERIE FOTO)

Din groapa cu nisip a stadionului de atletism la titlul de campioane. Aur și argint pentru CS Marta la campionatul național de handbal pe plajă (GALERIE FOTO)

Până în urmă cu ani era pentru băimăreni un sport inexistent. Azi Baia Mare are o campioană și o vicecampioană națională la handbal pe plajă, fapt datorat și promovării pe care evenimentul Baia Mare Beach Handbal Challenge l-a făcut acestui sport în ultimii 3 ani.

CS Marta a participat în perioada 1-4 august la campionatul național de handbal pe plajă pentru juniori, desfășurat pe litoral în stațiunea Venus. Clubul condus de soții Ioan și Ioana Marta (foto stânga) s-a calificat în urma fazei pe euroregiune cu câte o echipă feminină la ambele categorii de vârstă, junioare A (2000, 2001, 20020) și junioare B (2003 și mai mici).

La junioare A, la faza finală s-au înscris 6 echipe din cele calificate. În faza meciurilor din grupă, CS Marta a pierdut un singur meci, la aruncări de departajare, în fața celor de la CSȘ Viitorul Cluj și s-a calificat în finala mare, unde a reușit să își ia revanșa față de clujence, învingând categoric în ambele reprize și adjudecându-și medaliile de aur.

La junioare B au fost calificate și înscrise în competiție 12 echipe, împărțite în două grupe de câte șase. CS Marta a fost invincibilă atât în meciurile din grupă, cât și în semifinală. În finala mare a întâlnit tot  CSȘ Viitorul Cluj și a fost învinsă la mare luptă, după aruncări de departajare.

Băimărencele aduc așadar acasă medaliile de aur și de argint, în condițiile în care s-au pregătit în groapa cu nisip destinată săriturii în lungime de pe stadionul de atletism și foarte puțin pe terenurile amenajate cu ocazia European Beach Handball Tournament Finals 2019, competiție de handbal pe plajă  ce s-a desfășurat la Baia Mare în 6-9 iunie.

Mai mult, la individual au câștigat alte trei distincții prin Marina Dumanska (foto dreapta), cel mai bun portar (junioare A), Andreea Mici, golgheter, și Alina Leș, cea mai bună jucătoare a turneului (junioare B). De remarcat că ultimele două au jucat la ambele categorii de vârstă, făcând față cu succes și la junioare A.

După acest excelent rezultat, antrenoarea Ioana Marta a declarat pentru Directmm:

„Este minunat să fii campioană și vicecamipoană, mai ales în condițiile în care baza sportivă îți lipsește cu desăvârșire, iar pregătirea a fost făcută pe puținul nisip de pe terenul de atletism (groapa cu nisip). Cred că experiența acumulată în cei 4 ani în care s-a desfășurat beach handbalul în Baia Mare ne-a ajutat foarte mult. Noi toți am început să iubim acest sport, să-l practicăm cu multă pasiune, iar atunci când a fost să luptăm pentru a aduce cinste orașului Baia Mare am făcut-o fără nicio reținere (chiar și cu unele accidentări). În gândul nostru era doar atât: luptăm pentru aur!

Nu a fost deloc ușor, am întâlnit adversari puternici, echipe care au crescut de la un an la altul, având condiții de pregătire prielnice și cărora nu le lipsește «nisipul».

Cu toate acestea am învins clar în finala pentru aur, iar finala la junioare B am pierdut-o la aruncările decisive, la shootout-uri.

Îmi felicit toate fetele, atât junioarele A, cât și junioarele B, pentru felul frumos și voința cu care au abordat fiecare joc.

Și așa cum spunea domnul presedinte Dedu, vorbind despre acest sport olimpic, îmi doresc ca aceste fete să se regăseasca în delegația României la Jocurile Olimpice, în anul 2024. În Baia Mare sunt mulți iubitori de beach handball, atât fete, cât și băieți și cred că am putea să reprezentăm an de an cu cinste orașul și județul dacă am avea o arenă dotată pentru practicarea acestui sport”.

Iată și componența celor două echipe:

Junioare A – Marina Dumanska, Crina Asaftei, Iryna Zinatullina, Claudia Șiman, Alexandra Zholobovich, Adela Bochiș, Nicolia Eremici, Bianca Loi, Alina Leș, Andreea Mici.

Junioare B – Alexandra Moish, Cătălina Racolța, Carmen Pop, Denisa Gyapias, Andreea Mici, Ștefania Igel, Gisela Donca, Alina Leș, Alexandra Gonța, Alessandra Ghiras.

Rafael HEKMAN

Foto: facebook CS Marta

Lasă un comentariu