Share
Colecția primăvară-vară a casei de modă și parfumuri Fragonard din Paris, inspirată din arta populară românească; La loc de cinste se află și creațiile Mariei Zapca (FOTO)

Colecția primăvară-vară a casei de modă și parfumuri Fragonard din Paris, inspirată din arta populară românească; La loc de cinste se află și creațiile Mariei Zapca (FOTO)

În 20 ianuarie, celebra casă de modă și parfumuri Fragonard din Paris a găzduit avanpremiera colecției de primăvară-vară, care se numește pur și simplu «Couleurs roumaines», inspirată din arta populară românească.

„Și, într-adevar, când intri în magazinul de lângă Madeleine, te copleșesc culorile din universul artizanal românesc. Covoare, perne, haine, obiecte artizanale – totul e făcut ca să scoată în evidenta tradițiile românești și pe artiștii români. La loc de cinste sunt delicatele obiecte în ceramică alb-albastră de Saschiz, iar numele meșteșugarilor, poveștile lor și harta României sunt trecute cu multă atenție. Agnes Costa, proprietara mărcii Fragonard, mi-a mărturisit că proiectul a fost posibil si grație doamnei Andreea Diana Tănăsescu de la asociația La blouse roumaine, care a facut legătura cu comunitățile de artizani și meștesugari. Mulțumiri din partea noastră, vom fi foarte fericiți să vedem motivele și culorile din România în această vară, pe străzile Parisului!”, a scris pe rețelele de socializare Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța.

Creațiile Mariei Zapca, în centrul Parisului

Această colecție nu ar fi fost la fel de valoroasă fără creațiile maramureșencei Maria Zapca, care în 27 mai 2020 a trecut la cele veșnice.

„Dragă Mărie, printre ultimele mesaje pe care mi le-ai trimis, a fost unul care m-a emoționat profund. În tot necazul tău, mi-ai scris că ești tare bucuroasă de colaborarea noastră, că ne „mulțămești”, că înțelegi importanța momentului și îți vei face treaba cu maximă seriozitate. Că nu ne vei face de rușine…

Azi a venit și ziua în care tu, Mărie, ai umplut de bucurie ochii și inimile oamenilor care au pășit în magazinul Fragonard din centrul Parisului, regăsind sau descoperind pentru prima oară vibrația și energia „Culorilor Românești” pe care tu și femeile din Săpânța le-ați țesut cu sufletul și mâinile voastre de aur.

Să știi că ai fost cu noi în fiecare clipă, că am ținut pe birou toată ziua o lumânare pentru tine aprinsă, că am vorbit cu tine și ți-am povestit cât de onorată ai fost și cât de multe vom face și de acum împreună. Căci moștenirea ta rămâne vie și eternă, la fel ca Maramureșul tău drag, a cărui frumusețe ai împărtășit-o azi cu lumea întreagă. Să fii liniștită, căci nu ne-ai făcut de rușine. Recunoștință veșnică! România îți mulțumește. Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a scris și Andreea Diana Tănăsescu.

L.C.H.

Lasă un comentariu