Share
Cinci liceeni băimăreni au primit un premiu internațional pentru cercetare, fiindcă au dezvoltat un algoritm privind boala Alzheimer

Cinci liceeni băimăreni au primit un premiu internațional pentru cercetare, fiindcă au dezvoltat un algoritm privind boala Alzheimer

O echipă formată din cinci tineri maramureșeni, absolvenți ai Colegiului Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare – Zsolt Kruk , Denisa Rimocea, Raluca Pop, Alex Kelner și Ionut Buciuman (în această ordine în fotografie) – au câștigat, recent, locul II la categoria ”elevi de liceu” la o competiție de cercetare internațională. Aceasta se numește TADPOLE și a constat în dezvoltarea unor algoritmi care prezic evoluția bolii Alzheimer,  incluzând prezicerea diagnosticului la 800 de persoane cu risc de dezvoltare a bolii Alzheimer.  Maramureșenii au concurat cu alte 32 de echipe (formate din cercetători, elevi, studenți) din întreaga lume. Concursul s-a desfășurat în urmă cu aproximativ doi ani, însă rezultatele au fost date abia acum. Tinerii mărturisesc că întreg procesul a fost intens, însă că rezultatul este pe măsură.

“Eu sunt studentă în Marea Britanie, tocmai am terminat anul I, iar ceilalți au terminat clasa a XII-a. Concursul s-a desfășurat la finele anului 2017,  când și eu eram încă elevă la Colegiul Național «Vasile Lucaciu». Rezultatele le-am primit abia acum. A fost un proces foarte lung de analiză a datelor din partea celor de la TADPOLE. Concursul s-a desfășurat în mediul online, am scris practic programul pe calculator și am trimis rezultatele, nu a fost necesar să mergem în Londra pentru a participa. Întregul proces a fost unul  intens. Am primit un set mare de date de la o multitudine de pacienți, a fost dificil să descoperim care date sunt relevante și pe ce să ne bazăm algoritmul de predicție. De asemenea, am încercat să înțelegem în profunzime datele cu care lucram, motiv pentru care am început să facem și noi diferite teste de memorie care erau incluse în setul de date disponibil pe site-ul TADPOLE – a detaliat Raluca Pop (foto stânga).

Ea  a ținut să sublinieze și contribuția adusă la acest succes de către cel care i-a pregătit pe zona de algoritmică.   ”Totuși, consider că unul dintre cele mai dificile lucruri a fost să învățăm limbajul de programare pe care l-am utilizat, acesta nefiind acoperit de curricula din anii de liceu. De mare ajutor în acest sens a fost Paul Vacariu, coordonatorul nostru, care ne-a pregătit pe partea de algoritmică” – a adăugat Raluca. Am dialogat doar cu ea, căci ea e ceva mai disponibilă față de ceilalți coechipieri care, acum, sunt ocupați cu admiterea la facultate.

Întrebați ce vor face cu cele 2.500 de lire sterline câștigate în urma concursului, tinerii spun că îi vor cheltui pe cercetări în domeniu. “Plănuim să folosim o parte din bani pentru a participa la o conferință pe tema Alzheimer’s și anume Alzheimer’s Association International Conference (AAIC) care se va desfășura anul viitor în Amsterdam. De asemenea, cu banii rămași ne propunem să continuăm cercetarea în domeniul acestei boli neurodegenerative” – mărturisește Raluca Pop.

Foto: wall-street.ro; @rallu.pop


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu