Share
Cinci elevi din Maramureș vor primi burse de merit pentru rezultatele obținute la olimpiadele internaționale

Cinci elevi din Maramureș vor primi burse de merit pentru rezultatele obținute la olimpiadele internaționale

Zilele trecute, Ministerul Educației a publicat lista nominală cu cei 164 de elevi olimpici care, în anul școlar trecut, au obținut medalii sau mențiuni la competițiile internaționale.

Potrivit celui mai nou ordin de ministru care reglementează sumele corespunzătoare premiilor obținute, aceștia vor primi o bursă de merit de olimpic internațional în valoare de 638 de lei (mențiune), până la 2.550 de lei (medalie de aur).

Conform edupedu.ro, ordinul 6.429 din 19.12.2022 care prevede noile sume pentru bursele de merit de olimpic internațional precizează, la articolul 3, că “se aprobă noile cuantumuri ale bursei de merit olimpic internațional acordate elevilor premiați la olimpiadele școlare internaționale, în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1071/2021 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, după cum urmează:

medalia de aur sau premiul I – 2550 lei;
medalia de argint sau premiul al II-lea – 1913 lei;
medalia de bronz sau premiul al III-lea – 1275 lei;
mențiune – 638 lei”.

Printre acești elevi se numără și cinci maramureșeni. Este vorba despre:

  • Dragoș Victor-Vasile de la Colegiul Național “Vasile Lucaciu” Baia Mare – medalie de aur (punctaj maxim) la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori;
  • Ladanyi Laura, Școala Gimnazială “Nicolae Iorga” Baia Mare – mențiune la Olimpiada Internațională de Limba, Literatura și Cultura Maghiară “Apaczai Csere Janos”;
  • Traian Rareș Tuș, Colegiul Național “Vasile Lucaciu” Baia Mare – medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică;
  • Iercoșan Andrei Ștefan, Colegiul Național “Vasile Lucaciu” Baia Mare – medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori;
  • Petrenciuc Daniel, Colegiul Național “Vasile Lucaciu” Baia Mare – medalie de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori.

De asemenea, Ministerul Educației a publicat și o listă cu “absolvenții de liceu care, în calitate de elevi, au obținut distincții la olimpiadele școlare internaționale desfășurate în anul 2022 și care, ulterior obținerii distincției, au fost admiși la universități”.

Este vorba despre 21 de absolveți de liceu, între aceștia aflându-se se o maramureșeancă. Este vorba despre Hosu Iulia. Ea a obținut medalie de argint la Olimpiada Internațională de Informatică pe Echipe în timp ce era elevă la Colegiul Național “Dragoș Vodă” Sighetu Marmației. Acum este studentă la Delft University of Technology din Olanda.

Amintim că acești elevi olimpici au fost premiați săptămâna trecută de ministrul Educației și cu premii pe noua grilă cu sume majorate, pentru rezultatele la olimpiade internaționale, aprobată în septembrie 2022.

“Cuantumurile premiilor pentru rezultatele înregistrate la olimpiadele/concursurile internaționale au fost semnificativ majorate în acest an prin hotărâre de Guvern: 20.000 lei – premiul I absolut (cu punctaj maxim), 15.000 lei – premiul I/medalie de aur, 12.500 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 10.000 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 6.000 lei – mențiune (sau diplome echivalente).
Sumele în bani acordate elevilor care s-au impus în competițiile regionale/balcanice (seniori și juniori) sunt: 7.500 lei – premiul I/medalie de aur, 6.000 lei – premiul al II-lea/medalie de argint, 4.500 lei – premiul al III-lea/medalie de bronz și 3.500 lei – mențiune (sau diplome echivalente)”, scria Ministerul Educației într-un comunicat de presă de după festivitatea de pe 13 decembrie.

Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu