Share
Borșeanca Silvia Timiș, două premii dintr-o lovitură – pardon – dintr-un singur festival de folclor

Borșeanca Silvia Timiș, două premii dintr-o lovitură – pardon – dintr-un singur festival de folclor

În perioada 4-8 septembrie, la Alba Iulia și Jidvei are loc cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de aur”.  Festivalul conține și o parte de concurs la care se pot înscrie soliști amatori, având vârsta cuprinsă între 16 și 32 de ani. Nu sunt admiși  soliști consacrați sau profesioniști. Accederea în competiția desfășurată pe două secțiuni – soliști vocali și soliști instrumentiști – se face pe baza unei preselecții care, în acest an a avut loc în 8 iulie. Au fost admiși 36 de concurenți, trei fiind din Serbia.

Juriul festivalului a fost alcătuit din personalități și specialiști, unu’ și unu’:

 • prof. univ. dr. Ioan Bocșa (interpret de folclor,președintele juriului)
 • dr. în folclor Elise Stan (producător emisiuni TV
 • conf. univ. dr. Gabriela Rusu Păsărin  (Departamentul Studiourilor Regionale din cadrul SRR)
 • conf. univ. Zinaida Bolboceanu (artistă a Poporului, șef secție Canto popular la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice)
 • Ioana Maria Ardelean (interpret de folclor,Director Festival)
 • Alexandru Pal (dirijor, director Centrul Cultural ”Augustin Bena” Alba)
 • Roman Bugar (dirijor, instrumentist, din Novi Sa, reprezentant al comunității române din Serbia)
  Sergiu Cipariu (profesor, interpret de folclor)
 • Violeta Ianculescu (realizator evenimente folclorice Radio România)
 • Felicia Stoian (interpret de folclor, realizator emisiuni TVR Timișoara)
 • Loredana Streche (câștigător al trofeului Festivalului ediția 2009)

Două premii pentru Maramureș

Mararamureșul a fost reprezentat de două concurente: Silvia Timiș (Maramureșul Voievodal) și Natalia Alina Cozma (Țara Chioarului). În concurs, ambele concurente au prezentat câte o doină și un ”vocal”: ”Câte frunze îs în nuc” (Silvia Timiș), respectiv ”Mamă dragă, mamă la inima mea” (Natalia Alina Cozma).

Gala Laureaților din concursul acestui festival a avut loc ieri seară.Cu două reprezentante, Maramureșul a obținut două premii. E drept că, de această dată, printr-o singură concurentă.  Sivia Timiș s-a clasat pe locul II la secțiunea interpreți vocali (obținând și premiul în valoare de 6500 de lei), la care s-a adăugat prestigiosul premiu acordat de Radio România Regional.

Interpreta din Borșa a avut o vară foarte bună, ținând cont de faptul că în iulie, a obținut Trofeul festivalului și  marele premiu (5000 de euro)  la Festivalul Internațional de Folclor ”Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”.

Trebuie precizat faptul că Maramureșul a contribuit la festivalul de la Alba Iulia – Jidvei și cu două recitaluri de excepție: Florentina și Petre Giurgi, respectiv, Paul Ananie.

Lasă un comentariu