Share
Arhitecții Ildiko Mitru și Ștefan Paskucz – premiați de Academia Română și sărbătoriți de colegii de uniune (VIDEO)

Arhitecții Ildiko Mitru și Ștefan Paskucz – premiați de Academia Română și sărbătoriți de colegii de uniune (VIDEO)

La mijlocul săptămânii trecute a avut loc decernarea premiilor Academiei Române pe anul 2019. La secțiunea ”Arte, Arhitectură și Audiovizual s-au acordat șapte premii. Dintre ele, unul a revenit arhitecților băimăreni Ildiko Mitru și Ștefan Paskutz, care au fost recompensați cu premiul „Duiliu Marcu“ pentru creație arhitectonică. Premiul a răsplătit lucrarea lor ”Restaurare și reabilitare «Colonia Pictorilor» din Baia Mare“, pentru care au obținut în acest an și mențiunea juriului  – pentru spațiu public – la gala Romanian Building Awards 2019, organizată de Ordinul Arhitecților din România. Iar la Bienala Națională de Arhitectură din 2018 a obținut premiul președintelui Uniunii ASrhitecților din România

De altfel, colegii băimărenilor din Uniunea Arhitecților din România (UAR) au apreciat performanța lor în mai multe moduri.  Întâi cei doi au fost prezenți pe copertele exterioare ale celui mai recent număr din Buletinul Informativ al Uniunii Arhitecților din România (BIUAR nr 3/2019). Iar în după amiaza primirii premiului Academiei Române, cei doi au fost sărbătoriți la Centrul de Cultură Arhitecturală Calderon din București.

 Lungul drum al artei către mâine

În mijlocul colegilor, arhitecții băimăreni au menționat și dificultățile întâmpinate în realizarea proiectului, începând de la opoziția multor artiști care aveau acolo ateliere, până la imposibilitatea de a face vreo extindere (încă vreo 10 ateliere), fiindcă nu li s-a permis să taie vreun arbore din Colonia Pictorilor.

”Conceptul realizării a fost exact să marcăm continuitatea fenomenului (”Școala băimăreană de pictură” – n.r.) – a subliniat Ildiko Mitru.

”Proiectul și-a dorit ca această Colonie să primească dimensiunea europeană pe care a avut-o din 1905” – a sintetizat Ștefan Paskucz.

Arhitectul băimărean a arătat că a reprezentat un avantaj faptul că nuproiectul nu  a beneficiat de finanțare europeană, ceea ce a permis intervenții și modificări benefice făcute în timpul realizării lucrării, ceea ce nu ar fi fost posibil în cazul unui proiect cu bani europeni, la care nu se permit schimbări față de forma aprobată.

La final, totul a fost încununat cu o postare pe pagina de socializare a UAR: ”NE MÂNDRIM cu realizările arhitecților Ildiko MITRU și Ștefan PASKUCZ – Piața Turnului Sf. Ștefan și Colonia Pictorilor din Baia Mare”.

De altfel, pentru Proiectul de Reabilitare a Pieței Cetății din Baia Mare, Ildiko Mitru și Ștefan Paskucz au primit premiul III  la gala  ”City.People.Light” de la Helsinki, în 2015 (A. G.)

Foto: BIUAR 3/2019

 

Lasă un comentariu