Share
Tudor Botea sau povestea pe scurt a unui handbalist băimărean de națională în plină ascensiune (GALERIE FOTO)

Tudor Botea sau povestea pe scurt a unui handbalist băimărean de națională în plină ascensiune (GALERIE FOTO)

În urmă cu 2-3 ani, numele Botea îi ducea pe suporterii sportului băimărean cu gândul la volei, nicidecum la handbal. Azi, handbalistul Tudor Botea (22 ani), fiul fostului voleibalist, actualmente antrenor, Marius Botea, este din ce în ce mai cunoscut și mai apreciat. De 6 ori campion la nivel de juniori cu Academia de Handbal Minaur, tânărul handbalist băimărean evoluează la echipa de seniori Minaur Baia Mare încă din anul în care echipa legendarului brand local se reorganiza și ataca promovarea în Liga Zimbrilor. A lipsit doar o jumătate de sezon, când a fost împrumutat la CSM Oradea, concurența pe post în prima ligă fiind acerbă. Iubitorii de handbal cu ochiul format, cum s-ar zice, au văzut în el, încă din perioada junioratului, un talent nativ pe care au tot așteptat să îl vadă explodând. A durat 3 ani și jumătate de la primul meci la seniori pentru ca interul stânga Tudor Botea să iasă în cele din urmă din carapacea lipsei de încredere în sine și să dea drumul la braț la adevăratul lui potențial. În realitate nu a fost o explozie, ci un proces gradat de evoluție. A fost în permanență vioara a doua pe post. Cu toate acestea, în sezonul 2018-2019,  marcat 81 de goluri. În acest sezon îi face concurență pe post celui mai bun handbalist al României în sezonul trecut, Alexandru Csepreghi. Și o face bine și pentru că antrenorul Stephane Plantin îi dă din ce în ce mai multe minute și deseori îi trasează responsabilități în teren, multe din schemele de joc fiind construite cu el la finalizare.

Surpriza plăcută la calificările din Italia

A fost convocat în premieră la echipa națională în vara anului trecut și a prins minute în 4 meciuri. A devenit cu adevărat remarcat la turneul preliminar de calificare pentru Campionatul Mondial, desfășurat la începutul anului la Benevento (Italia), fiind considerat surpriza lotului. România s-a calificat la pas în faza următoare, Tudor Botea contribuind cu 15 goluri la succesul naționalei. Dar mai impresionantă decât numărul de goluri a fost prestația sa din teren și faptul că Rareș Fortuneanu, noul antrenor al naționalei masculine, a remarcat calitatea jocului său și i-a acordat tot mai multe șanse să se manifeste. Drept dovadă, în ultimul joc, cel cu Italia, Botea a marcat 8 goluri. Sunt multe de spus despre această tânără speranță, dar lăsăm viitorul să confirme așteptările specialiștilor și ale suporterilor. Mai adăugăm doar că Tudor Botea este student în an terminal la Facultatea de Studii Europene a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în vara acestui an urmând să își susțină lucrarea de licență. L-am ”deranjat” între două examene la Comunicare instituțională în UE și la Limba engleză pentru a da o scurtă declarație pentru cititorii directmm.ro.

„Turneul de la Benevento a fost pentru mine primul turneu alături de echipa națională de seniori. Bineînțeles, a fost o experiență reușită, prin prisma faptului că ne-am calificat la barajul din luna aprilie. Personal mă bucur că am reușit să am o evoluție bună și să contribui la victorii. Evoluția mea constantă din acest sezon se datorează și faptului că am avut șansa de a juca mai mult decât în trecut. Probabil că sunt mai mulți factori care au contribuit la această evoluție, de la munca depusă la antrenamente, până la încrederea primită de la Stephane Plantin, dar și de la restul conducerii tehnice. Stephane Plantin are acest obicei de a rula lotul, care consider că este benefic pentru echipă. Prin această tactică am primit atât eu, cât și alți jucatori responsabilitate în anumite momente ale meciurilor”, a arătat Tudor Botea.

Rafael HEKMAN

Foto: facebook Tudor Botea/ CS Minaur


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu