Share
Minaur e pe cale să transfere un brazilian din Champions League – Jose Guilherme De Toledo vine de la Vardar Skopye – Ce alte transferuri pregătesc băimărenii

Minaur e pe cale să transfere un brazilian din Champions League – Jose Guilherme De Toledo vine de la Vardar Skopye – Ce alte transferuri pregătesc băimărenii

În vara anului trecut directmm.ro vă informa în premieră națională despre aducerea ca antrenor la echipa masculină de handbal a CS Minaur Baia Mare a francezului Stephane Plantin.

De data aceasta anunțăm în exclusivitate transferul la echipa băimăreană a unui inter dreapta de top mondial. Cu toate că nu este încă oficializat, transferul internaționalului brazilian Jose Guilherme de Toledo este confirmat de surse neoficiale conform cărora acesta ar fi semnat cu Minaur un contract pe 3 sezoane, valabil din vara acestui an. Jose Toledo activează momentan la Vardar Skopye, însă campioana europeană se confruntă cu mari probleme financiare, mai mulți jucători părăsind deja echipa. Brazilianul a ajuns în Macedonia în vara anului trecut, după ce a evoluat în perioada 2015-2019 la polonezii de la Wisla Plock. După ce Toledo a ajuns la o înțelegere cu macedonenii referitoare la încetarea contractului său la finele sezonului, primii care și-au dorit serviciile sale au fost tot polonezii. Curtat de echipe din Germania și Ungaria, dar și de către băimăreni, internaționalul brazilian în vârstă de 25 de ani ar fi luat o decizie surprinzătoare și alegând cu inima. Spunem asta pentru că surse din anturajul Wislei Plock susțin că prietena sa ar fi brazilianca Larissa Araújo, o jucătoare de handbal și evoluează momentan la U Cluj Napoca, după ce a mai jucat doi ani și la Măgura Cisnădie.

CV de campion

Jose Guilherme De Toledo s-a născut la 11 ianuarie 1994, la Sao Paulo, și are 1,93 m înălțime. A început handbalul la clubul Handebol Ipatema, pentru care a și evoluat puțin ca senior. În 2013 a fost chemat la naționala de tineret cu care a jucat la Campionatul Mondial din Ungaria, devenind golgheterul competiției cu 64 de goluri. Spaniolii de la BM Granollers l-au transferat  în Europa în 2014, în primul său sezon marcând 107 goluri în 27 de meciuri. În al doilea an în Spania a marcat 47 de goluri în doar 9 meciuri, plecând însă în noiembrie 2015 la Wisla Plock. Alături de polonezi a debutat în Champions League (CL), competiție în care a evoluat de atunci an de an, marcând în total 133 de goluri. La nivelul echipei naționale are 261 de goluri în 82 de apariții. Este campion (2016) și vicecampion (2018) al Campionatului Panamerican și medaliat cu aur la Jocurile Sudamericane. A fost selecționat în reprezentativa Braziliei pentru Campionatul Mondial din Quatar (2015) și pentru Olimpiada de la Rio de Janeiro (2016).

Accidentat la genunchi

De când a ajuns la Vardar, Toledo a evoluat mai puțin, acesta având probleme la genunchi. A marcat totuși 4 goluri în CL. Surse apropiate jucătorului susțin că acesta este pe cale să își revină complet și va fi apt de joc probabil la finele acestei luni.

Un nou cuplu de succes la Baia Mare?

Înregimentarea lui Toledo ne duce cu gândul inevitabil la posibilitatea ca și Larissa Araújo să fie cooptată în lotul feminin. Brazilianca joacă pe postul de extremă stânga, un post deficitar în acest moment la echipa feminină, Cîrstea și Hotea neridicându-se cu siguranță la nivel de competiții europene, așa cum își doresc conducătorii clubului. Chiar dacă evoluează la U Cluj, o echipă ce se zbate să scape de retrogradare, Araújo are în palmares două medalii de bronz, una în Ungaria, cu Érdi VSE (2017) și una cu Măgura Cisnădie (2018). Sezonul acesta a marcat 44 de goluri, aproape cât Cîrstea (30) și Hotea (21), împreună. Mai mult, într-un clasament neconvențional, în care am lua-o în calcul doar alături de extremele stânga de la echipele de pe podium, Araújo ar ocupa locul 3, după Ann Grete Norgaard (61) și Iulia Curea (50), depășindu-le pe Marta Lopez Herero (43) sau Itana Grbic (40). Venirea ei, alături de Toledo, la Baia Mare nu ar fi deci lipsită de argumente. Nu ar fi pentru prima dată când la Baia Mare ar evolua în tandem handbaliști care alcătuiesc un cuplu, cele mai iubite exemple fiind cele ale perechilor Steffen Stegavik/Camilla Herrem și Alexandra Do Nascimento/Patricio Martinez, acestea nefiind însă singurele.

Cine mai vine, cine mai pleacă de la Minaur?

Informațiile în acest sens sunt extrem de sărace. Știm totuși, din surse neoficiale, că poloneza Sylwia Lisewska, aflată la final de contract, a semnat cu Măgura Cisnădie și e posibil să fie urmată de alte două-trei jucătoare, printre ele și Marija Shteriova și Oana Cîrstea, care mai au oferte și de la Buzău. La capitolul sosiri informațiile sunt bine securizate, dar e clar că se așteaptă verdictul în cazul Corona, pentru a se decide dacă se vor aduce sau nu jucătoare de la fosta echipă a brașovencelor. Pe listă sunt, Bianca Bazaliu și Eliza Buceschi. Se mai vehiculează și unele nume străine, în frunte cu două internaționale suedeze, dar deocamdată sunt probabil doar intenții.

La echipa de băieți, surse neoficiale susțin că dincolo de Toledo se mai încearcă readucerea lui Alexandru Bucătaru, în poartă și, tot de la Steaua, a pivotului muntenegrean Nemanja Grbovic. Iar pentru a întări linia de 9 metri pe dreapta, o dublură pe măsură pentru Toledo, în persoana internaționalului sârb Nikola Crnoglavac, actualmente la CSM Bacău. Nu e clar încă ce se va întâmpla cu Brajovic, în acest caz. La capitolul plecări, în block start se află Janja Voivodic, despre care se spune că nu a reușit să se acomodeze la echipă. Tot din centru e pe posibil picior de plecare Călin Căbuț, care sezonul acesta a avut o scădere evidentă de formă și despre care se spune că ar fi curtat de Potaissa Turda.

La nivel de zvonuri și informații neoficiale situația pare a fi destul de bună, luând în considerare intenția declarată de a participa în cupele europene. Sezonul ofertărilor și negocierilor e în toi, luptele pentru a găsi formulele ideale de echipă fiind practic echivalente cu un adevărat campionat de transferuri. Rămâne de văzut câte din ele se confirmă.

Rafael HEKMAN

Foto: facebook Jose Guilherme de Toledo


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu