Share
Lois Abbingh: „Reluarea Champions League în iunie e o nebunie”

Lois Abbingh: „Reluarea Champions League în iunie e o nebunie”

Când a ajuns la Baia Mare, în 2014, la doar 22 de ani, Lois Abbingh era pentru băimăreni o necunoscută. Era chiar un mister, deoarece conducerea clubului HCM semnase cu o jucătoare aflată în recuperare după o operație la genunchi și care nu jucase prima jumătate de sezon. Ușor, ușor s-a impus și a devenit una dintre cele mai îndrăgite. Azi e deja un nume în handbalul mondial, cariera ei fiind încununată la finele anului trecut cu medalia de aur la mondialele din Japonia, unde a cucerit și titlul de golgheteră a turneului.

Actualmente este, până în vară, componentă a echipei Rostov Don, care, până la noi ordine, este încă în luptă pentru calificarea în Final 4-ul Champions League. Din această calitate a dat un interviu site-ului oficial al clubului, fiind evident izolată la domiciliu.

Reporter: Lois, spune-ne cum te simți, care e starea ta de spirit și cum merg antrenamentele la domiciliu?

Lois Abbingh: Acum sunt în carantină. Nu e ușor să stai în casă, dar după câteva zile te obișnuiești și cu acest ritm. Abia aștept momentul când voi putea face o scurtă plimbare sau voi putea merge singură la magazin.

Rep.: Cum îți petreci timpul acasă?

L.A.: Nu am voie să părăsesc apartamentul până duminică (n.r. interviul a fost publicat în 27 martie). Clubul mi-a furnizat echipamente specifice pentru antrenamentul acasă. Asta fac în fiecare dimineață. Timpul liber mi-l dedic studiului, gătitului și „ședințelor” de Netflix.

Rep.: E de așteptat ca în aprilie și mai să nu se programeze jocuri de handbal. Cum vezi asta?

L.A.: Era de așteptat, deci sunt pregătită în acest sens. Cred că e absolut nerealist să jucăm în aceste două luni, din cauza faptului că epidemia de coronavirus e în plină expansiune în întreaga lume. Până atunci nici măcar nu ne putem antrena în condiții propice

Rep.: EHF planifică să reia Champions League în iunie. Ce crezi despre asta?

L.A. Cred că e o nebunie. În primul rând e periculos pentru jucători. Noi toți stăm acasă și nu suntem în cea mai bună formă, pentru că ne putem antrena normal. În plus, mai e și aspectul psihologic, care joacă un rol important, stresul afectându-ne pe toți. Ca să reiei Champions League în iunie e necesar să faci un stagiu complet de pregătire. În plus, sunt diferențe mari în țările din Europa, în unele campionatul fiind încheiat, în altele nu.

Rep.: EHF planifică de asemenea să organizeze Final 4-ul în septembrie. Cât de realistă e această soluție în opinia ta?

L.A.: Cred că e cea mai proastă variantă. Personal, pentru mine va însemna să joc sferturi de finală cu Rostov Don, și dacă ajungem în Final 4 voi fi foarte fericită. Dar, dacă se joacă în septembrie nu voi putea să ajut Rostov Don, deoarece eu am semnat deja un contract cu Odense. Deci voi vedea meciurile la televizor, în ciuda faptului că am jucat pentru Rostov Don până în sferturi.

Rep.: După o lungă pauză vei fi nevoită să joci și pentru echipa de club și pentru națională, într-o perioadă de timp foarte scurtă. Cum te va afecta asta?

L.A.: Cred că după o perioadă atât de lungă sunt necesare cel puțin două luni de pregătire, pentru a fi în formă. Iar în vară pauza va fi și mai scurtă. Dacă nu avem timp suficient să ne pregătim vom fi expuse pericolului de a ne accidenta. Sunt foarte îngrijorată.

Rep.: E posibil să fi în formă sportivă optimă dacă nu se vor ține antrenamente până la finele lunii mai?

L.A.: Evident că e imposibil. Acum ne putem antrena doar acasă. În mod inevitabil pierdem din masa musculară.

Rep.: Ești în legătură cu familia ta? Cum e situația în Olanda?

L.A.: În Olanda toată lumea stă acasă. Nu e deloc recomandat să ieși în stradă. Poți cel mult să mergi la magazin și poți fi însoțit de maxim o persoană. Dacă sunt grupuri mai mari de două persoane se aplică amenzi. Se iau multe măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. Deocamdată spitalele fac față. Dar sunt sigură că se vor păstra restricții severe, cel puțin până în iunie. Comunic permanent cu familia și le doresc și pe această cale multă sănătate.

Rafael HEKMAN

Foto: facebook Handball Club Rostov-Don


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu