Share
Kickboxerul Ionuț Popa de la clubul băimărean Ayo Gym, campion mondial la 20 de ani (GALERIE FOTO)

Kickboxerul Ionuț Popa de la clubul băimărean Ayo Gym, campion mondial la 20 de ani (GALERIE FOTO)

Kickboxerul Ionuț Popa, de la clubul băimărean Ayo Gym, a primit – cu doar 10 zile înainte de luptă  – oferta de a lupta pentru titlul mondial la categoria – 66 kg, în versiunea World Full Contact Association (WFCA), la gala de kickboxing „Fight Night Turnhout 2019”, din Belgia. El a fost invitat să-l înlocuiască pe challengerul marocan Mohamed Amine Ahmidouch, care a renunțat la lupta cu campionul și conaționalul  său, Youssef El Haji. Popa a acceptat imediat provocarea, iar lupta a avut loc pe 16 martie, prinzându-l pe  pe sportivul nostru în plină pregătire pentru turneul Colloseum, ce va avea loc la sfârșitul acestei luni la București. Împreună cu antrenorul Alin Bălașa au studiat adversarul și au stabilit o strategie de luptă cu care s-au prezentat la gală, un eveniment „sold out” cu foarte mulți marocani în sală, dar și cu un mic grup de suporteri români.

Strategia de acasă, schimbată în timpul meciului

Campionul categoriei, El Haji,  un luptător experimentat, pornea ca favorit într-un meci disputat în sistem de 5 reprize a câte 3 minute fiecare. Spre marea surprindere a întregii asistențe, dar și a specialiștilor, Ionuț Popa a câștigat la finalul celor 5 reprize cu decizie în unanimitate. „Nu ne așteptam să câștigăm acest meci, atunci când am acceptat oferta. Evident că ne-am propus să dăm ce avem mai bun. Nu am putut să refuzăm însă o astfel de ocazie ce poate contribui esențial în acumularea de experiență” – a spus Alin Bălașa, la câteva zile după meci. A fost imediat contrazis de Ionuț: ”Eu am știut că îl bat, doar pentru asta am mers până acolo!”. În ciuda încrederii maxime pe care o degajă Ionuț, meciul nu a fost deloc unul simplu, deoarece tactica pregătită de acasă s-a dovedit a nu fi cea potrivită. Ionuț e un specialist al loviturilor de picior și a abordat prima repriză cu atacurile sale preferate, însă El Haji l-a contrat eficient și a câștigat repriza de debut. Alin Bălașa a schimbat tactica pe lovituri de box, strategie ce s-a dovedit câștigătoare, Ionuț dominând destul de categoric următoarele patru reprize și reușind să contracareze în special lovitura de genunchi, una din specialitățile marocanului.

În doi ani va deveni cel mai bun din lume” –  susține antrenorul său

Surpriza în rândul suporterilor de origine marocană din sală a fost atât de mare în momentul în care arbitrul a ridicat mâna lui Ionuț, indicându-l învingător, încât aceștia au declanșat o adevărată bătaie în tribune, fiind necesară intervenția forțelor de ordine.

Ionuț este de origine din Galați, dar s-a format ca sportiv la Brașov, primul antrenor fiindu-i George Bălan, alături de care a învățat Ashihara Karate, un stil de artă marțială derivat din Kyokushin. În Baia Mare a fost adus în urmă cu un an de maestrul Alin Bălașa, cel care l-a antrenat și pe campionul K1 Benjamin Adegbuyi. Acesta s-a arătat foarte mulțumit de evoluția lui Ionuț Popa din ultimul an și și-a exprimat certitudinea că acesta va ajunge cel mai bun kickboxer din lume la categoria sa în aproximativ 2 ani. Premisele sunt promițătoare, evoluția din Belgia aducându-i deja o serie de invitații pentru a participa la lupte din cadrul unor promoții de marcă din China și Japonia, printre acestea numărându-se și celebra Enfusion.

Va urma, probabil peste aproximativ 6 luni, și lupta pentru păstrarea centurii câștigate în Belgia, probabil cu același adversar. Despre asta încă nu se știe încă nimic, fiind necesară organizarea unei gale dedicate în acest sens.

Rafael HEKMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu