Share
Handbal feminin. Yaroslava Burlacenko (CS Minaur Baia Mare): “Vreau cel mai înalt nivel. Așa simt că trăiesc handbalul și cresc”

Handbal feminin. Yaroslava Burlacenko (CS Minaur Baia Mare): “Vreau cel mai înalt nivel. Așa simt că trăiesc handbalul și cresc”

Yaroslava Burlacenko este din vară căpitanul echipei de handbal feminin CS Minaur Baia Mare. S-a născut pe 14 mai 1992, la Kiev (Ucraina) și joacă pe postul de pivot. A evoluat pentru Podatkova Universitet (2008-2012), HC Danubius Galați (2012-2013), Cankaya BSK (Turcia, 2013-2014), Ardesen GSK (2014-2016), SCM Craiova (2016-2017), HCM Slobozia (2017-2018). Din vara anului 2018 joacă pentru CS Minaur.

Yasi, cum îi spun colegele și prietenii, vorbește bine limba română, după cum vorbește și engleză, astfel că se poate înțelege fără probleme cu toate jucătoarele din echipă. Este o jucătoare extrem de ambițioasă, care dă mereu 100% pentru echipă. Yasi este căsătorită cu Ilgam Abdulnasymov (preparator fizic).

– Conducerea clubului crede că putem atinge Final Four în EHF European League. Tu ce crezi?

– În primul rând vreau să spun că este o mare bucurie că Minaur va juca din nou în cupele europene. Este total diferit să joci în campionatul intern, comparativ cu nivelul european, cu cele mai bune echipe. Noi creștem de la meci la meci și vom face tot posibilul pentru a ajunge în Final Four. Așa ne dorim noi toate, cum își dorește și conducerea clubului.

 – Minaur ocupă locul al doilea în acest moment în campionat. Chiar dacă nu ai reușit să-ți ajuți echipa din teren, motivat, cum vezi performanța echipei al cărei căpitan ești?

– Am suferit la fiecare meci. Am scris și mesaje înainte de fiecare meci și după fiecare meci. Sunt mândră de fete, sunt mândră de echipă și pot spune că așa cum ne-am antrenat așa am și jucat. De aceea rezultatul este locul al doilea. Ar fi putut fi și mai bine, dar asta urmează.

– De când joci handbal? De ce ai ales handbalul? Ai mai făcut vreun sport înainte?

– Sunt la handbal de la 11 ani. Eu eram foarte activă, eram peste tot, la toate activitățile. Și pentru mine era ciudat că handbalul este singurul lucru care a rămas pentru mai mult de jumătate din viața mea. Asta înseamnă că acest sport mi-a rămas în suflet și merg mai departe cu el.

– De ce ai ales Baia Mare?

– Mie mi-a plăcut mereu atmosfera din acest oraș, pentru că așa am și auzit. Sunt multe amănunte care spun că în acest oraș există și tradiție și atmosferă. Asta a devenit realitate când am ajuns aici. Sunt foarte fericită, pentru că în câțiva ani, Baia Mare a devenit ca și a doua mea casă, așa de bine mă simt aici.

– Minaur este o echipă tânără, cu o singură jucătoare care a împlinit 30 de ani. E bine?

– E foarte bine, pentru că avem jucătoare cu vârstă diferită în lot. Asta înseamnă că sunt și fete cu mai multă experiență și fete mai tinere. Fetele mai în vârstă aduc experiență și fetele mai tinere aduc energie. Asta este o formulă perfectă.

– Unde vezi Minaur în sezonul ăsta?

– În top. Neapărat.

– Ai vrea ca anul viitor să schimbați EHF European League cu Champions League?

– Mereu așa este. Obiectivul meu este mereu acela de a face un pas înainte. Eu mă uit mereu la următorul nivel, la un pas mai sus. Așa se face performanță. Dacă ai un singur obiectiv, l-ai atins, e gata. Dacă ai obiective în plus, ai mereu posibilitatea să încerci mai mult.

– Acest gen de obiectiv poate fi pentru tine chiar la echipa de club, unde joci pe același post cu unul dintre cei mai buni pivoți din lume, Linn Blohm.

– Da. Este o experiență benefică pentru mine. Am așteptat de mult timp să am ceva de genul acesta. Pentru mine, care nu joc pentru echipa națională, venirea lui Linn este un lucru extraordinar de bun. Eu sunt mândră la acest nivel, cu jucătoare de mare valoare. Linn este o persoană extraordinară și am mult de învățat de la ea. Asta și fac. La antrenament vin mereu cu obiectivul să învăț ceva mai bun de la ea.

– Cum crezi că o să fie Europeanul pentru cele șapte fete de la Minaur care vor fi la turneul final?

– Este foarte interesant, foarte bine pentru ele, pentru că acumulează experiență la nivel înalt. Este foarte bine și pentru noi, pentru că ne ajută și la momentul în care noi vom juca în cupe. Dacă ele sunt pregătite acolo să joace, vor fi pregătite și la echipa de club. Iar noi vom merge cu ritmul după ele, vom ajunge și noi mai repede la nivelul lor.

– Care este cea mai mare dorință a ta?

– Vreau să ajung în top. Să joci așa și așa, nu-mi place. Vreau cel mai înalt nivel. Așa simt că trăiesc handbalul și cresc.

Sursă interviu – csminaur.ro


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu