Share
Efectele pandemiei – ce se întâmplă cu contractele jucătorilor?

Efectele pandemiei – ce se întâmplă cu contractele jucătorilor?

Întreruperea tuturor activităților sportive din cauza pandemiei generează probleme nu numai din punct de vedere sportiv sau competițional. Practic, încetarea activităților sportive de orice fel  echivalează cu un concediu forțat. Întrebarea care se pune e dacă acest concediu este cu sau fără plată, pentru sportivii profesioniști și echipele lor tehnice. Analizăm câteva scenarii posibile, plecând doar de la supoziții și fără a avea acces la contractele acestora, care la rubrica forță majoră ar trebui să aibă menționate clauze aplicabile acestei situații. De asemenea specificăm că nu am consultat nici un conducător de club pentru clarificarea posibilelor implicații pentru că presupunem că toți urmăresc evoluția pandemiei și vor lua decizii abia când vor cunoaște exact urmările acesteia.

Cluburi publice și cluburi private. Cine suferă mai mult?

O primă variantă ar fi cea în care în care se află majoritatea sporturilor desfășurate sub formă de campionat, cu excepția voleiului. Mai exact au fost întrerupte și amânate toate competițiile și interzise antrenamentele. Fiind vorba de forță majoră, considerăm că sportivii și tehnicienii ar trebui plătiți normal în continuare, însă asta depinde și de forma de organizare a clubului și de tipul de contracte încheiate. Cluburile de drept public au cuprinse și alocate în bugete sumele necesare, deci teoretic ar putea face plata salariilor. În această situație se află o foarte mare parte a cluburilor din țară și 90% din cluburile din Maramureș. Cluburile private însă ar putea întâmpina dificultăți în plata salariilor deoarece pot pierde mare parte din sursele de venit. Situația economică dificilă poate duce la pierderea sposorilor, scad încasările din vânzarea de bilete, marketing etc.. În Maramureș avem cluburi private implicate în competiții la nivel de seniori doar la nivelul eșaloanelor inferioare din fotbal, Liga a 4-a și a 5-a, dar și acestea sunt sprijinite de autoritățile locale. Marea majoritate a cluburilor private din județ activează la nivel de sport juvenil și de sporturi individuale, acestea constituind un alt subiect asupra căruia vom reveni.

În această situație a amânării competițiilor se mai ridică problema sportivilor a căror contracte expiră înainte de încheierea campionatului. Vor rămâne aceștia la cluburile actuale până la final? Li se va prelungi contractul și dreptul de joc? Vor mai fi plătiți? Sau vor pleca la noile cluburi cu care au semnat? Noii sportivi care au semnat contracte valabile deja în perioada în care încă actualul sezon va fi în curs de finalizare vor putea evolua în acest sezon? Întrebări la care fiecare federație în parte și conducerea fiecărui club va trebui să găsească răspuns.

Campionate încheiate înainte de termen – se mai plătesc salarii?

Un al doilea scenariu este cel adoptat deja de Federația Română de Volei, dar și de câteva federații din alte țări (de exemplu Suedia și Germania la handbal). Acestea au declarat încheiat campionatul și au decis, sau urmează să o facă, ordinea finală a clasamentelor. În această situație onorarea contractelor sportivilor până la final ar putea deveni un obiect de dispută între aceștia și conducerile cluburilor. Pe de o parte, sportivii sunt îndreptățiți să ceară să fie plătiți, nefiind vina lor că a fost încheiată competiția. De cealaltă parte, cluburile ar putea invoca forța majoră, pentu a nu plăti în continuare salarii într-o perioadă în care toată activitatea este suspendată. Rămâne de văzut cum se vor reglementa aceste cazuri, cluburile și federațiile fiind astfel suplimentar puse în dificultate și nevoite să ia decizii care vor duce probabil la dispute ce vor ajunge să fie decise în instanță sau în comisiile de specialitate.

Rafael HEKMAN


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu