Share
A căzut cortina peste prima ediție a EBT Baia Mare Beach Handball Challenge

A căzut cortina peste prima ediție a EBT Baia Mare Beach Handball Challenge

După competițiile de beach handball, beach volley și beach soccer dedicate amatorilor, a urmat etapa de European Beach Handball Tournament, un turneu de handbal pe nisip care echivalează cu un campionat european al cluburilor, cu etape desfășurate de-a lungul verii pe întregul continent. Pentru prima dată în România, Baia Mare a găzduit, în organizarea Clubului Sportiv Marta, o astfel de etapă cu participare internațională. Timp de trei zile s-au confruntat pe cele două terenuri amenajate în Piața Libertății șase echipe masculine și cinci feminine.La ambele categorii s-a impus reprezentativa Ucrainei.

În concursul masculin s-au înscris echipele naționale ale României și Ucrainei și o reprezentativă a zonei Zakarpattya (Ucraina). Alături de acestea au mai participat Beach Bulls, o selecționată coordonată din teren de Tudor Marta, alcătuită în mare parte din jucătorii tineri de la Minaur, precum Robert Nagy (fost component al lotului național de juniori de beach handbal), Tudor Botea, Georgel Haiduc și Răzvan Apostu. Celelalte două echipe au fost Golden Boys și Unfiltered Handbal Team (UHT), finalistele turneului de amatori, care au primit un wild card din partea organizatorilor. Trebuie precizat că la fiecare meci se dispută două reprize (echivalentul seturilor la tenis) de câte 10 minute, iar scorul final reprezintă numărul de reprize câștigate. În caz de egalitate (1-1) se execută lovituri de departajare (echivalentul tie-break-ului din tenis), câștigătorul lor adjudecându-și și victoria cu 2-1.

Finalele masculine, decise la lovituri de departajare

Toate meciurile au fost deosebit de disputate, echipele calificate în finală fiind, în cele din urmă, reprezentative ale României și Ucrainei. Au ieșit în evidență două partide care i-au adus față în față pe frații Ionuț și Tudor Marta, în disputa dintre UHT și Beach Bulls. Încărcătură a fost sporităde faptul că minauriștii de la Beach Bulls îl înfruntau pe antrenorul lor, Raul Fotonea, component al UHT. Primul meci a fost câștigat destul de clar de Beach Bulls cu 2-0. A urmat apoi un rezultat surpriză, furnizat de UHT, care a reușit să învingă după lovituri de departajare echipa Tricolorilor. După faza grupelor a urmat finala mică, adică un al doilea meci de tip Marta vs Marta. Un meci mult mai disputat, decis în favoarea celor de la Beach Bulls, dar la lovituri de departajare. Finala mare, dintre Tricolori și Ucraina, a fost adjudecată tot la loviturile de departajare, de Ucraina cu 2-1, o echipă mult mai experimentată, față de cea a României care, practic, a participat în Baia Mare la prima acțiune a sezonului, cu handbaliști care au jucat foarte puțin împreună.

La feminin, Ucraina a defilat

În competiția feminină s-au înscris 5 echipe, dintre care două au fost compuse din handbaliste selecționate pentru alcătuirea lotului național, acestea evoluând sub titulaturile de România și Beach Girls. Au mai luat startul alte două echipe locale: Mounteneers (alcătuită în majoritate din jucătoare de la CS Marta) și Baywatch (cu câteva minauriste în lot). A cincea echipă a fost reprezentativa Ucrainei, care și-a adjudecat fără emoții trofeul, câștigând fără emoții toate meciurile. Pe următoarele locuri s-au clasat Beach Girls (locul 2), Baywatch (loc 3), România (loc 4) și Mounteneers (loc 5). La final echipele clasate pe podium au primit cupe, diplome și câte o atenție din partea organizatorilor și a sponsorilor.

Premiile speciale

S-au acordat și premii speciale, atât la fete, cât și la băieți.

Feminin: Andreea Nastasă (Baywatch) – cel mai bun portar ● Anna Diablo (Ucraina) – cea mai bună jucătoare ● Claudia Condurache (Beach Girls) – golgheter  ♦  Masculin: Răzvan Apostu – cel mai bun portar ● Vitaly Gorovyi – cel mai bun jucător ● Mihai Rohozneanu – golgheter.

Am remarcat în tribuna directmm.ro, partenerul media al evenimentului, o serie întreagă de personalități ale handbalului local, printre acestea și o parte din noile achiziții ale lotului feminin de la CS Minaur: Lisewska, Rysankova, Burlacenko, Shteriova și Orșivschi. În pauza dintre finala mică și finala mare, sportivii de la Știința Dragonul, conduși de antrenorul emerit Dan Goron, au făcut o inedită reprezentație de taekwon-do pe nisipul plajei din Centrul Vechi.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu