Iulia Ioana Vlad a obținut locul III la Festivalul Concurs Național „Florica Ungur” - 2 ore în urmă
Festivalul „Tradiții Chiorene” din Săcălășeni ajunge la cea de-a XIV-a ediție - 2 ore în urmă
Au început cursele estivale la aeroportul maramureșean - 2 ore în urmă
Până în 16 iunie: Sunteți invitați să vedeți expoziția „Cyanotype – Experimente plastice în cianotipie” - 2 ore în urmă
Trenurile Soarelui vor asigura legături directe din toată ţara cu staţiunile de pe litoral, din 16 iunie - 2 ore în urmă
Punerea pietrei de temelie: Sfântă Liturghie Arhierească la Biserica având hramul „Duminica Sfinților Români” din Lăschia; PS Timotei este prezent! - 3 ore în urmă
Cățelul de la Mogoșa: Povestea unui blănos ajuns simbol al supraviețuirii în stațiunea turistică; Calea de la abandon la adopție, cum poți să ajuți - 3 ore în urmă
Psiholog Psihoterapeut Cecilia Ardusătan: Gestionarea în viață a situațiilor sau veștilor proaste, sfaturi esențiale; Cum le primim și cum acționăm - 4 ore în urmă
Polițiștii avertizează: Infractorii care operează prin metoda acoperişul și-au reînceput activitatea - 7 ore în urmă
Lansarea „Societății de socializare” la Baia Sprie - 8 ore în urmă
Vocea fascinantă a sighetencei Ligia Hojda în „Cântecul Soarelui”; „Pentru mine, muzica e cea mai frumoasă formă de artă prin care poți să iți exprimi trăirile, stările, sentimentele”
De Ligia Hojda mulți dintre dumneavoastră ați auzit. Sau dacă numele nu i l-ați reținut, vocea cu siguranță v-a impresionat atunci când ați ascultat-o.
Este din Sighetu Marmației, are 34 de ani și provine dintr-o familie numeroase și frumoasă, cu dragoste pentru cultură și muzică.
Potrivit unui interviu rfi.ro, a cântat pentru prima dată pe o scenă la vârsta de 7 ani. A urmat cursurile Școlii de Muzică și Arte Plastice din Sighetu-Marmației, clasele I-IV pian, V-VIII chitară. După terminarea liceului (matematică-informatică) a urmat cursurile Facultății de Știința și Ingineria Mediului, Univesitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, după care a continuat cu un master la Universitatea Politehnică București.
În perioada studiilor a cântat doar în cercuri restrânse. Pasiunea pentru muzică și visul din copilărie nu au încetat, iar în anul 2014 s-a înscris la preselecțiile Vocea României, alături de sora sa Maria Hojda. A intrat în concurs în echipa lui Tudor Chirilă și a ajuns până în semifinală. Această experință i-a întărit dorința de a face muzică în mod profesionist și de a le transmite oamenilor emoția, frumosul și bucuria de a cânta.
‘‘Pentru mine, muzica e cea mai frumoasă formă de artă prin care poți să iți exprimi trăirile, stările, sentimentele, e în interiorul nostru și în jurul nostru. E ceea ce te face să zâmbești, să dansezi, să plângi, să visezi, să fii liber. E și o formă de terapie străveche care îl ajută pe om să călătorească prin viață”, a declarat Ligia Hojda pentru rfi.ro.
Unul dintre cântecele lansate recent este alături de Bucium, o trupă rock cu influențe folk, ambiental și metal simfonic. Se numește „Cântecul Soarelui” și a adunat mii de vizualizări pe Youtube în doar câteva zile. Îl puteți asculta AICI.
Pe acest drum frumos al muzicii, Ligia este însoțită de frații săi Maria, Flavia, Francesca și Iuliu. Alături de alți doi tineri talentați (frați și ei) au lansat în 2021 MA RA MU, un proiect inedit cu colinde de Maramureș.
„Odată cu MA RA MU, ne-am dorit să creăm un spațiu în care tradiționalul și arhaicul să își găsească loc în contemporan. Am colindat prin vârste, am înțeles semnificațiile și esența vechilor tradiții, iar acum, am șters de praf cutiuțele în care am adunat cele mai frumoase colinde pe care le-am auzit la părinți și bătrâni, pentru a le integra și resuscita într-o formă nouă, potrivită fiecăruia dintre noi” – este descris proiectul.
L.C.H.
1 Comentariu în această postare
Gabi N
Superb! Multe inainte!