Share
Vis împlinit: Biserica de lemn în stil maramureșean din New Jersey va fi târnosită în luna mai a anului viitor

Vis împlinit: Biserica de lemn în stil maramureșean din New Jersey va fi târnosită în luna mai a anului viitor

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, comunitatea româno-americană a Bisericii “Izvorul Tămăduirii” din Long Valley, New Jersey (SUA) a hotărât să construiască o biserică de lemn în stil maramureșean, care va constitui simbolul obârșiei românești pe acele meleaguri.

Deși în acest stat locuiesc peste 60.000 de români, ei nu au avut biserică până în 2016, când au achiziționat una, în stil cam americănesc pe dinafară, dar în fața căreia au amplasat o troiță maramureșeană. Românii de acolo își doresc o biserică adevărată și au optat pentru una de lemn ca în Maramureș, vechiul lăcaș urmând să devină centru cultural, care să-i adune pe românii de pretutindeni iubitori de istorie, cultură, artă și literatură. Cu alte cuvinte, ei vor să creeze ”o bucățică din România în inima statului New Jersey, nu departe de zona metropolitană a orașului New York”.

Biserica de lemn “Reîntregirea Neamului” ar fi trebuit terminată la 1 decembrie 2018, însă lucrările au întârziat din cauza dificultăților apărute pe parcurs.

Părintele paroh Ionuț Voicu, originar din judeţul Prahova, a declarat, pentru DirectMM, că acum lucrările avansează încet, dar sigur. În plus, a fost programată deja data în care va fi sfințită biserica – 1 mai 2022.

„Anotimp dupa anotimp, pricepem tot mai bine ca viata ne alearga pe drumul ei. Noi incercam sa ne educam, sa ne adaptam, sa ne perfectionam si intr-un final sa analizam ce am devenit. Incercam sa ne alegem cele mai bune instrumente, cele mai bune modele, cele mai usoare drumuri, cele mai profitabile surse de venit uitand uneori de suflet. Dar mereu omul e intr-o continua cautare pentru acea calda mangaiere a sufletului, pentru sprijinul la greu, pentru forta de a gasi motiv de bucurie.

O mana simtita pe crestet si bucurie in suflet le-am trait intr-o comunitate romaneasca de pe coasta de est a USA. Slava tie, Doamne! Cuvine-se sa-i multumim Tatalui ceresc pentru tot si pentru toate. El ne-a adunat in biserica, ne-a crescut intru Hristos, ne-a binecuvantat si ne-a aratat calea. El a randuit sa alegem un colt de rai si visul unei biserici. Pe acest petic de pamant batatorit de joaca copiilor si hora adultilor imbracati in costume traditionale din toate colturile Romaniei, o comunitate a fost binecuvantata. Azi, pe locul unde acum doi ani se sfintea o piatra de temelie, se inalta o nadejde a sufletelor noastre, o noua poarta a cerului pregatita sa asculte rugaciunile celor ce cu evlavie ii vor pasi pragul.

Oriunde ai fi si oriunde te-ar duce pasii, opreste-te in Long Valley, New Jersey, sa impartasesti cu noi momentele de multumire si atata bucurie. Prima zi a lunii lui Florar aduce un moment sfant si maret romanilor din America si nu numai cand rugaciunile au prins contur intr-o minune arhitecturala ridicata pentru eternitate, tezaur pretios pentru generatiile viitoare. Slujba de tarnosire, adica botezul bisericii, va fi savarsita de IPS Mitropolit Nicolae si alti Ierarhi invitati alaturi de un sobor de preoti, vor fi prezente oficialitati romane si americane si un numar mare de oameni din toata America doritori sa fie martori la schimbul de daruri pamantesti cu cele sufletesti, din partea Sfintei Treimi, si sa le pastreze in sufletele si casele lor.

Sfantul lacas, imbracat in haina de sarbatoare, isi aprinde candelele de Izvorul Tamaduirii, cand isi primeste si hramul. Slujba de sfintire, consacrarea altarului, rugaciunile, ungerea cu sfantul si marele mir vor incepe de dimineata si vor continua pe parcursul zilei, toti credinciosii putand sa treaca pragul altarului iar la sfarsit putand gusta din bucatele mesei de hram. Aceasta zi va fi ultimul moment cand se vor mai primi ctitorii.

Cand Domnul a planuit ceva pentru tine, va face sa fie posibil. Biserica de lemn (cum o numim cei de-ai casei) construita in stil maramuresean nu e o mandrie a noastra, ci e legatura verticala cu cerul si e legatura orizontala cu oamenii. Dumnezeu a construit-o prin mainile si dragostea noastra cu ajutorul tuturor rugatorilor, ostenitorilor si ctitorilor, prin mainile prea harnice si sufletul cald al parintelui Ionut Voicu.

Pe 1 Mai 2022, va invitam sa ne unim inimile si rugaciunile in momentul sfintirii bisericii din Long Valley, 132 Califon Rd., New Jersey 07853. Ne-am nascut romani, pastram credinta si smerenia in suflet iar traditia incercam sa o dam mai departe. Pentru a sapa o clipa in eternitate, va asteptam alaturi de noi.

Doamne ajuta si sa ne vedem sanatosi!” – transmit reprezentanții parohiei.

L.C.H.


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu