Share
Tudor Buda din Baia Sprie a plecat în străinătate pentru o viață mai bună. Nu știa că va fi și una scurtă

Tudor Buda din Baia Sprie a plecat în străinătate pentru o viață mai bună. Nu știa că va fi și una scurtă

Ca orice tânăr și-a dorit o viață mai bună. Și precum mai toți care au această dorință a plecat la muncă în străinătate. Pe Tudor Buda din Baia Sprie  primul Crăciun l-a prins departe de casă pe când avea 29 de ani.

”Acesta este primul Crăciun din cele 29 ale mele, pe care nu-l pot petrece în sânul familiei și al grupului de prieteni. E trist. E trist să trebuiască să părăsești toate cele, fiindcă ți-ai dorit o viată mai buna. Realizezi că nici toți banii din lume nu-ți pot recupera clipele pierdute și că valorile clasice din viață stau pe o cu totul altă scară decât cea financiară. Sărbătorile înseamnă mai mult decât cadouri scumpe și risipă. Prețuiți-vă și bucurați-vă de familia iubitoare și de prietenii dragi. Habar n-aveți cât valorează, pana când nu poți s-ajungi la ei. Sunt luxuri pe care foarte mulți bogati nu și le permit” – posta el în 25 decembrie 2015.

Și-a stabilit rezidența în Beausoleil (Franța), la granița cu Italia și Monte Carlo. S-a adaptat. A descoperit viața reală – sau viața off-line, cum mărturisea într-altă postare. ”Ciudat cum, atunci când ești implinit și împăcat cu tine însuți, nu mai simți nevoia să postezi pe fb/instagram, să te dai în spectacol, să te exteriorizezi, să le arăți tuturor ce mănânci,ce  bei, unde mergi ș.a.m.d. Nu mai vrei să te lauzi nici direct, nici indirect, nu mai cerșești atenție de niciun fel. Pur și simplu-ți vezi de viața off-line și te întrebi: ce, Doamne o fi fost în capul tău în toți anii ăia în care-ți trăiai 90% din viața pe Facebook, emanând frustrări, încercând să pari mai mult decât ești […] mă refer doar la mine însumi și la eventuala mea evoluție, din vremuri mai sumbre sentimental, până la relativa maturitate de acum”.

Desigur mai vine pe acasă și găsește motive de mirare. ”Doar 6 euro pentru 250 g camembert! Ciudat e că în Monaco am luat varianta de 350g cu 2,1 euro. Cea de 250 g era 1,60 euro. Și mai interesant e faptul câ din salariul mediu monegasc de 3.500€ iei 1666 bucăți de brânză (vreo 583 kg), iar în iubita noastră țărișoara iei maxim 50 de cutii de 250g, adică 12.5 kg. Și încă nu ți-ai cumpărat pâine pentru brânza respectivă!” – remarca el prin 2017.

Se împlinește și sentimental și se căsătorește cu Raluca Tofana. Îl vezi ca donator în diverse cazuri sociale pentru care s-au făcut apeluri on-line. Și mereu simți maturizarea unui tânăr, care descoperă adevăratele valori ale vieții.

”Mai bine ai niște slapi de 15 lei pe care i-ai dus pe nenumărate plaje low-cost, decât unii Prada pe care i-au dus doar la piscina Grand Hotel-ului. Mai bine ai un Golf 4 combi, care te-a dus în jumate din Europa decât un A5 veșnic prin centru. Decât tacâmuri de argint în restaurante scumpe, mai bine o lingură de lemn care a văzut zeci de gulaș-uri, împreună cu prietenii de-o viață. Trăiți pentru voi, nu pentru alții!”.

Dar destinul a făcut ca să nu trăiască destul pentru el. Căci o știre seacă din publicația sanremonews.it. scrie despre el. Un tânăr rezident în Beausoleil, dar de origine română, conducea un scuter Vespa – pe care se afla și o femeie –  între localitățile Ospedaletti şi Bordighera din provincia italiană Imperia. La un moment dat a pierdut controlul direcției, a ajuns pe asfalt, a alunecat pe contrasens și a fost surprins de un autoturism condus de o femeie de 33 de ani. Tudor ar fi împlinit 33 de ani la început de decembrie. A fost ultimul drum pentru Tudor.

Soția Raluca a fost proiectată la mare distanță, rănită grav și dusă la spital. Știrea redă concluzia poliției: studiind dinamica de la fața locului, rezultă că șoferița de pe autoturism nu e vinovată de accident. Se întâmpla în 10 iunie. Cu toate formalitățile de repatriere, abia astăzi Tudor va fi înmormântat acasă, în Baia Sprie. Va fi condus pe ultimul drum de valorile pe care le înțelesese mai bine când a ajuns departe de casă: familia și prietenii.

Tudor a plecat în străinătate pentru o viață mai bună. Nu avea de unde ști că va fi și o viață scurtă.

Foto:@tudor.buda, @tofana.raluca, sanremonews.it.

 

6 Comentarii în această postare

 1. Giurgiu Mariana

  Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca…un om cu mintea deschisa…frumoase postari reale spuse cu cuvinte alese…cat adevar….traieste omule pt tine….nu pt altii…nu se stie cat de scurta-i viata….am plans citind aceste randuri….simt la fel pt ca si eu am lasat orasul meu drag.. BAIA MARE….inurma cu multi multi ani pentru a alege strainatatea…pt un trai mai bun…ITALIA BRESCIA MONTICHIARI?

  Răspunde
 2. Titu Rodica

  Dumnezeu să îl odihnească în pace! Drum lung spre cer, Tudor!

  Răspunde
 3. Emanuela

  Dumnezeu sa te odihneasca

  Răspunde
 4. Mariana

  Dumnezeusă te odihnească ,Tudor!

  Răspunde
 5. GEANINA

  Dumnezeu sa te odihneasca in linistite si pace!!!E scurta viata trebuie profitata din plin chiar daca avem sau nu greutati!!!Drum bun Tudor

  Răspunde
 6. Mulți suntem şi sperăm să nu ni se întâmple nouă.

  Răspunde

Lasă un comentariu