Share
Teodora Tomoiagă din Moisei, despre obiceiuri vechi și meșteșuguri din Maramureșul istoric

Teodora Tomoiagă din Moisei, despre obiceiuri vechi și meșteșuguri din Maramureșul istoric

Teodora Tomoiagă este din Moisei, are 81 de ani și îndeplinește toate calitățile unui țăran autentic.

Tânărul Denis Năsui, inițiatorul „Cu Denis prin Maramureș”, a vizitat-o recent, iar dânsa i-a povestit despre strânsul nepoatelor, meșteșuguri și haine țărănești.

„Mătușa Todoră a Diacului din Moisei tricotează de zor făcând cei mai frumoși strimfi (ciorapi) din lână sau harast. Ne spune cu drag că a învățat acest meșteșug de la vârsta de 10 ani.

Pe lângă asta este și o bună cunoscătoare a obiceiurilor din zonă. Ne-a împărtășit mai multe detalii despre un obicei pierdut în negura timpului și anume strânsul nepoatelor. Acest obicei este întâlnit în tot Maramureșul Istoric. În cadrul obiceiului nevestele o sărbătoresc pe moaşa care le-a ajutat să-şi aducă pe lume copiii. Moaşa este cinstită şi onorată cu daruri alese.

Cu această ocazie, nepoatele îşi răscumpără copiii de la moaşă. Astfel, se stabilea o relaţie aparte între moaşă şi nepoate”, explică Denis.

Vă invităm să vizionați video-ul de mai jos. Multă sănătate, mătușă Todoră!

L.C.H.

Citește și

Dumitru Năsui din Vișeu de Jos, sculptorul de porți maramureșene; „Aș fi dispus oricând să le arăt copiilor care doresc să învețe meșteșugul ăsta”


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.Lasă un comentariu