Share
Și-a pus pe pagina sa o poză de profil alb-negru și după o săptămână a murit într-un accident de mașină

Și-a pus pe pagina sa o poză de profil alb-negru și după o săptămână a murit într-un accident de mașină

Toată lumea știe ce înseamnă o fotografie în chenar negru, dar nu circulă semnificații speciale pentru pozele alb-negru. Mai ales că, într-o perioadă în care ”colorata-i instant gata” (ca să-l parafrazăm pe Sagona, pitorescul fotograf al Costinești-ului antedecembrist, care se autopromova cu formula ”colorata, mâine-i gata”), se fac tot mai rar fotografii alb-negru. În epoca telefoanelor deștepte,  ele sunt mai degrabă apanajul celor care se ocupă cu fotografia artistică. În 1 octombrie (la 11.57), pe pagina sa de socializare, borșeanul Ioan Mihalyi și-a schimbat poza de profil cu una alb-negru, evident mai artistică. Poate că la această opțiune a contribuit și faptul că mașina sa – un BMW 320 –, la care ținea mult,  era tot alb-negru; de fapt albă, negre fiind grila, chederele și jantele, singura pată de culoare fiind albastrul din sigla mărcii germane. Ioan Mihalyi se stabilise în Bologna (Italia) de peste un deceniu. Pe oriunde a lucrat, a făcut-o cu seriozitate și punctualitate, făcând o bună propagandă României. O spune și unul dintre primii săi patroni, Erik Scabbia:  ”În urmă cu un deceniu, Ioan a lucrat pentru mine. A fost un lucrător bun și punctual, un om bun și un băiat de aur”.

La o săptămână după ce Ion Mihalyi și-a schimbat poza de profil, în 8 octombrie dimineața, prietena sa, M.H., a postat o fotografie alături  de el, transmițându-i: ”Poţi stăpâni ceea ce crezi… dar niciodată ceea ce simţi”. Seara, borșeanul a participat la sărbătorirea zilei de naștere a unui prieten în Argelato. Pe la 21.00, a plecat spre Bologna, unde urma a se întâlni cu prietena sa, cu amici și colegi de muncă. ”Înainte de a urca în mașină a glumit cu prietenii” –  își amintește Erik Scabbia. L-a luat cu el în mașină pe un amic marocan (31 de ani). La puțin timp după ce glumise, la o curbă dublă din Argento, Ioan a pierdut controlul direcției, mașina s-a răsturnat, borșeanul a fost catapultat din mașina și a murit aproape pe loc, la aceeași vârstă precum Hristos: 33 de ani.  La o săptămână după ce și-apus pe facebook o poză de profil alb-negru.Poate o simplă coincidență, dar nu ai de unde să știi. Prietenul său, marocanul, a scăpat doar cu câteva zgârieturi. Asta a fost soarta, căci borșeanul nu băuse, au confirmat martorii de la sărbătorirea aniversatului.

A rămas o iubită îndurerată și o familie numeroasă, la fel de  afectată. Și iar revine întrebarea unui  maramureșean – retorică desigur – pusă la moartea bunului său prieten, Florin Sima, înmormântat duminică: ”De ce Dumnezeu îi cheamă la El doar pe cei buni?”. ”O tragedie” – spunea și italianul Erik Scabbia despre românul Ioan Mihalyi.

Lasă un comentariu