Share
Scandalul desființării Școlii Populare de Arte ”Liviu Borlan” a devenit unul național; personalități artistice se solidarizează cu protestatarii; îngrijorare la centru pentru impactul la vot pe care-l poate avea acest scandal (VIDEO)

Scandalul desființării Școlii Populare de Arte ”Liviu Borlan” a devenit unul național; personalități artistice se solidarizează cu protestatarii; îngrijorare la centru pentru impactul la vot pe care-l poate avea acest scandal (VIDEO)

Nefericitul experiment de a desființa Școala Populară de Arte “Liviu Borlan” și a o face o anexă la un centru ce se ocupă de păstrarea culturii și tradiției populare (deci o feliuță mică din arte) a creat mai mari valuri la nivel național decât în județ. Nume grele de artiști și  și voci apăsate din show-biz-ul românesc s-au alăturat celor  susțin Școala Populară de Artă din Baia Mare.

Iată câteva fragmente aparținând celor care au luat atitudine publică în acest caz. Și care nu pot fi suspectați că sunt dezinformați. Știu bine ce spun, știu să facă deosebirea dintre desființare și absorție – știu și ce poate ascunde aceasta din urmă – și nu înghit ușor orice galușcă servită.

Mircea Rusu (Mircea Rusu Band): ”E dificil de invocat vreo rațiune, de adus vreun argument plauzibil care să susțină o astfel de masură”

”Când desființezi un lăcaș de artă e ca și cum, din sfânt senin, ai demola o biserică. Un drum care nu duce spre arte nu duce nicăieri. La Baia Mare, desființarea Școlii Populare de Artă «Liviu Borlan» , după 60 de ani (!) de existență, pare iminentă. După atâtea decenii de bună funcționare , e dificil de invocat vreo rațiune, de adus vreun argument plauzibil care să susțină o astfel de masură. Îmi place să cred că oamenii locului vor găsi înțelepciunea și soluțiile pentru ca un bun al tuturor talentelor maramureșene (și ce bogăție de talente!) să-și poată continua activitatea. Meritoriu pe-această lume e să construiești, nu să demolezi. Și, mereu – mai devreme sau mai târziu, cei care totuși o fac, pe ei înșiși se desființeză. Mă alătur celor care susțin Școala Populară de Artă «Liviu Borlan»”

Paul Ciuci (Compact): ”Lăsați arta în pace, nu o sufocați cu pretențiile voastre absurde”    

”S-ar putea ca ca în familia voastră unul dintre copii să fie artist. Închizând această școală îi închideți viitorul. Lăsați Școala de Arte din Baia Mare să funcționeze. Lăsați arta în pace, nu o sufocați cu pretențiile voastre absurde!”

Cristi Hrubaru (alias Dezbrăcatu): ”O tâmpenie, o ticăloșenie pentru niște interese meschine”

”Mă aflu aproape de poalele Tâmpei, ceea ce brusc îmi aduce aminte de o tâmpenie – asta-i modul elegant de exprimare – de o ticăloșenie care e pe cale să se întâmple în Baia Mare. Niște băieți deștepți, acoperiți de prelata asta numită autoritate, vor să închidă o școală populară de artă – «Liviu Borlan», așa se cheamă – o școală populară de artă care funcționează de șase decenii neîntrerupt. Șase decenii, da! Și pentru niște interese financiare – habar n-am de ce natură, în orice caz sunt convins că sunt niște interese meschine, acolo – pur și simplu vor să închidă această școală populară de tradiție”.

Josef Kappl (Phoenix):  ”Consider Școala populară de artă, în general, drept bază a educației culturale a tineretului!

”Susțin Școala populară de artă «Liviu Borlan» din Baia Mare, care funcționează de 59 de ani și are 530 de elevi și care-i amenințată de desființare. Consider Școala populară de artă, în general, drept bază a educației culturale a tineretului!”

S-au mai pronunțat public: Iulian Vrabete (Holograf),  Sandy Deac (Desperado), Mache, Dirty Shirt, AMI, Paul Panait, Casandra Hauși, Cipri Rogojan ș.a.

Scandalul care s-a translat la nivelul țării – o școală de arte desființată în plină campanie electorală, fie și numai la nivel de percepție publică, într-un județ condus de un reprezentant al partidului de la putere – produce îngrijorări la centru, căci dă cartușe adversarilor la nivelul întregii țări. Nu doar la noi în județ, unde părea că s-a punctat bine la Zilele Maramureșului. Dacă lucrurile ies prost în alegerile de duminică, cineva va plăti, desigur.

Foto: Grigore Chira – protest tăcut pe scena de la Zilele Maramureșului.

Lasă un comentariu