Share
Minunile bântuie o piațetă băimăreană, dar nu ajung să se împlinească

Minunile bântuie o piațetă băimăreană, dar nu ajung să se împlinească

”S-a întâmplat mâine” e o celebră comedie a regizorului de film René Clair. Din această peliculă  pare să se fi inspirat administrația băimăreană, când i-a răspuns unui băimărean, cu privire la tăierile de pomi din fosta Piață 1 Iunie. Viceprimarul Noemi Vida semnează adresa prin care i se comunică faptul că în piața cu pricina s-a întrunit Comisia de avizare a tăierilor de pe terenurile aparținând domeniului public și a constatat că sunt cam găunoși arborii. Serviciul Public Ambient Urban (SPAU) precizează că e vorba de arțari. Tot scorburoși și cu mijlocul tulpinii putred. Imaginile cu singura cioată rămasă neextrasă din părculeț, precum și cu bucăți tăiate din arborii „cu grad ridicat de deteriorare”  nu prea susțin  constatarea.

Oricum, s-a întocmit procesul verbal  – privind ”necesitatea extragerii arborilor” – nr. 8126/25.XII.2017 (s. n.), adică taman de Crăciunul ce va să vie (ar fi fost o altă minune de Baia Mare!). Calchiind o lozincă a revoluționarilor din 1989,  am putea spune: ”De Crăciun ne-am luat porția de… arțari”. Desigur, putem înțelege că e vorba de o eroare de redactare, mai ales că SPAU datează procesul verbal în 5 decembrie (așa că minunea pică și nu se mai ridică, la fel ca alte potențiale minuni care au bântuit acest scuar și despre care am scris recent). Mai greu de înțeles e de ce lipsesc de pe procesul verbal semnăturile cele mai importante: ale reprezentanților Agenției pentru Protecția Mediului (APM) și Gărzii Naționale de Mediu (GNM)!  Ca și când aceștia ar fi evitat să semneze o chestiune antedatată (ca o parodiere a titlului comediei menționate, în forma ”S-a întâmplat ieri”; e doar un joc de cuvinte, nu o susținere). De fapt, reprezentanții APM și GNM nu au semnat fiindcă nu au fost de față la constatare.

Ce putem susține e că sunt cam multe nepotriviri legate de tăierile din fosta Piață 1 Iunie – actuala Piață IUSTINIAN ARHIEPISCOPUL – motiv pentru care locatarii riverani pieței nu au încredere în proiectul (deocamdată verbal) privind reamenajarea acestui scuar. Dar ținând cont de prețuirea pe care primarul Cătălin Cherecheș o are față de regretatul Iustinian, e greu de crezut că bustul acestei mari personalități va fi amplasat printre locuri de parcare sau într-un banal sens giratoriu, perspectivă de care încă se tem cetățenii din zonă.

Ananei GAGNIUC

 

 

 

 

4 Comentarii în această postare

 1. E păcat ca s-a distrus și ultimul spațiu verde din zonă!!! În plus nu înțelegem de ce în plină iarnă se elimină arborii?! Probabil ca să nu bată la ochi dezastrul. Și domnul primar când îl plantează pe Justinian și arborii înapoi???

  Răspunde
  • marius costea

   Poi….. Proiect și aprobări. Un sculptor în bronz de mituit. De stabilit “comisionul” …. Mai “vedem” ce vor popchii

   Răspunde
 2. Stati linistiti, si eu am primit o hartie de la primarie, cum ar veni astazi, in care scria ca m-au vizitat maine si nu m-au gasit acasa.

  Răspunde

Lasă un comentariu