Share
Românii, invitați să voteze cele şase piese care vor reprezenta țara în Cartea de cântece a UE

Românii, invitați să voteze cele şase piese care vor reprezenta țara în Cartea de cântece a UE

Toţi românii sunt invitaţi să voteze în perioada 16 august – 16 septembrie pentru cele şase cântece care vor reprezenta România în prima Carte de cântece a Uniunii Europene (EU Songbook). Până în prezent 65.000 de persoane din 26 state şi-au votat favoritele. România este a 27-a ţară a Uniunii Europene care votează, informează organizatoarea evenimentului, organizaţia European Union Songbook, pe site-ul său – relevă Agerpres.

Cântăreţii din Asociaţia Naţională Corală din România şi studenţii şi profesorii de muzică de la trei conservatoare – Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj şi Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov au nominalizat 54 de cântece din care românii îşi pot vota favoritele.
Printre acestea se află unele tradiţionale precum “Ciocârlia”, “Aseară ţi-am luat basma” sau “Somnoroase păsărele”, dar şi unele precum “Amintire cu haiduci” de Vali Sterian şi “Ploaia care va veni” de Pasărea Colibri.

Au fost decise şase categorii de cântece de către 17 academii din 14 state membre: cântece de dragoste, natură şi anotimpuri, libertate şi pace, cântece populare, cântece despre credinţă şi cântece pentru copii.
Iubitorii de muzică din România vor putea decide care sunt cele şase cântece care ar trebui să reprezinte România în EU Songbook. Votul se face online în limba română pe site-ul www.eu-songbook.org. Lista de cântece din care se poate vota este în limba română. Lista de votare este tradusă în 24 de limbi.
După votul pentru piesele româneşti, ultimul vot pentru cântece va avea loc în Italia.

Când sesiunile naţionale de votare vor fi încheiate, cele 162 de cântece vor fi identificate. Redactorul muzical Francesco Cali din Italia va strânge cele 162 de partituri muzicale, care vor fi traduse în limba engleză de către traducători de versuri calificaţi.

Cartea de cântece a UE este un proiect de pionierat iniţiat de o organizaţie non-profit, fără nicio legătură politică sau financiară cu Bruxellesul. Organizaţia European Union Songbook a fost fondată în ianuarie 2015 de către trei danezi şi un italian.

Prima ediţie a Cărţii de cântece a UE este prevăzută să fie apară de Ziua Europei, pe 9 mai 2020.

Lasă un comentariu