Share
Personalitate specială: Învățătorul pitic din Vișeu de Sus, în casa căruia copiii aveau ocazia să învețe carte în anii Primului Război Mondial

Personalitate specială: Învățătorul pitic din Vișeu de Sus, în casa căruia copiii aveau ocazia să învețe carte în anii Primului Război Mondial

Pe rețelele de socializare circulă o fotografie cu un bărbat pitic îmbrăcat în port popular. Acesta a fost învățătorul satului Vișeu de Sus în anii Primului Război Mondial.

Bărbatul a rămas în mentalul colectiv, iar oamenii știu și astăzi despre el deși au trecut atât de mulți ani. Unii povestesc că i se zicea „învățătorașul” sau că atunci când bătea elevii se urca pe bancă.

Cartea Bisericii Bătrâne, Parohia Ortodoxă I Buna Vestire Vișeu de Sus, Maramureș (apărută la Editura RISOPRINT Cluj-Napoca, în 2023) – autor Ștefan Andreica – conține câteva informații despre acest personaj interesant.

„Acesta era învățătorul Caia Ioan. În casa sa a funcționat o școală primară particulară de patru clase, la terminarea căreia elevului i se elibera un certificat de absolvire.

Casa s-a aflat pe actuala str. Crișana, în apropierea porții fabricii de cherestea de azi.

Fotografia a fost realizată de armata germană, în 1916-1917.

Germanii l-au considerat și „funcționar”, având în vedere că învățătorul întocmea pentru săteni diferite contracte de vânzare-cumpărare a imobilelor.

Datele ne-au fost furnizate de către prof. Hapca Ioan din Vișeu de Sus, născut în anul 1943, rudă de-a învățătorului”, se precizează în carte.

De asemenea, Andrei Andreica scrie pe rețelele de socializare: „Acest dascăl a fost frate cu bunica maternă și în ciuda handicapului de care suferea a fost o personalitate locală de prim rang, un erudit vestit căutat de multe personalități ale vremii. Chiar eu am citit o scrisoare din corespondența pe care o avea cu Ion Agârbiceanu, scriitorul.

Cunoștea aproape toate limbile minorităților locale, dar mai ales germana în care și-a făcut studiile. A luminat mințile a sute de copii! Păcat că nu s-a scris nici o monografie despre acest vestit dascăl local”.

Autorul fotografiilor este militarul german Erich Hoffmann, iar acestea sunt preluate de pe pagina de facebook Photo Historia (Nica So).

Lavinia-Codruța HERMAN

Dârzul învățător și-un militar german

Învățătorul Caia Ioan


Acum poți urmări știrile DirectMM și pe Google News.


Lasă un comentariu