Share
Peisaj de poveste: Munții Țibleș au îmbrăcat haina de iarnă (GALERIE FOTO)

Peisaj de poveste: Munții Țibleș au îmbrăcat haina de iarnă (GALERIE FOTO)

Munții Țibleș fac parte din cel mai lung lanț de munți vulcanici din Europa: Oaș-Igniș-Gutâi-Lăpușului-Țibleș- Călimani-Gurghiu-Harghita.

Din punct de vedere geologic, munții Țibleș sunt alcătuiți în totalitate din roci vulcanice. Zona centrală înaltă a acestor munti cuprinde cele trei vârfuri: Arcer, Țibleș și Bran, cel din urmă fiind și cel mai înalt (1840m).

În anul 2014, pe Vârful Țibleș (1839m) a fost sfințit monumentul din piatră Crucea de pe Țibleș, care este situat la granița dintre județele Bistrița Năsăud și Maramureș, ridicat în memoria celor care s-au refugiat în munti în timpul regimului comunist. Acesta este încadrat cu o arcadă din lemn sculptat în stilul porților maramureșene fiind desăvârșit cu un clopot al cărui sunet se aude departe, peste munți – precizează reprezentanții Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș (care care au realizat și fotografiile).

În această perioadă natura parcă este și mai frumoasă. Omătul care s-a așternut îi dă o strălucire aparte, peisajul fiind desprins din povești. Imaginile de mai jos sunt elocvente.

L.C.H.

Lasă un comentariu