Share
Minunile din Baia Mare, pe modelul Caracalului

Minunile din Baia Mare, pe modelul Caracalului

Pe lângă eticheta „locul unde s-a răsturnat căruța cu proști”, Caracalul e cunoscut ca localitatea cu cele mai multe minuni din România. Minuni de genul: singura școală purta numărul 2; cimitirul era pe strada Învierii; închisoarea – evident pe strada Libertății; cazarma pompierilor a fost mistuită de foc; singurele două taxiuri existente la un moment dat s-au tamponat etc.

Baia Mare, un municipiu care în ultima vreme e ahtiat după tot feluri de titluri, pare că și-a propus să preia titlul de capitală a minunilor românești. Platforma de pornire este bună: turnul de la Phoenix e a treia construcție industrială din Europa, dar prima care a ajuns fără nicio întrebuințare; e primul municipiu care și-a ales primar aflat în arest preventiv, chestiune care a făcut înconjurul lumii; într-un an are echipă în final four, ce în următorul an ajunge în divizia four (sau în niciuna). Alte două minuni sunt legate de fosta Piața 1 Iunie: una înfăptuită, alta care a fost – sau încă este? – pe cale să se înfăptuiască. Să o luăm sistematic.

O idee generoasă, dar fușerită

Ideea de a lega de un loc din oraș numele  copleșitoarei personalități a celui care a fost ÎPS Iustinian, de a-i amplasa undeva o statuie/un bust și de a-i cinsti astfel memoria e una excelentă. Dar a fost pornită pompieristic, dovadă că până și hotărârea de consiliu (481/2017) care prevedea ca Piața 1 Iunie să primească numele de ”Piața ARHIEPISCOP IUSTINIAN”, a fost greșită și s-a corectat în 11 decembrie în ”Piața IUSTINIAN ARHIEPISCOPUL”. Un amănunt care arată improvizația care va urma.  Cinstirea lui Iustinian a fost ideea primarului Cherecheș, lucru remarcat de mai toată media locală și detaliat cum se cuvine.  Din „Graiul” au aflat și cetățenii riverani piețetei că acolo se va realiza un sens giratoriu, zonă verde, băncuțe și bust. Cam multe pentru un spațiu mic. Dar li s-a aprins beculețul când, brusc, au dispărut copacii din scuar și și-au amintit că în 2012 s-a mai încercat înlocuirea spațiului verde cu o parcare, dar au fost pe fază. Așa că s-au mobilizat, vârf de lance fiind Marius Coste (foto jos). Și au început cu petițiile, semnăturile, audiențele pe la primărie și alte instituții ce puteau fi implicate.

Prima minune de tip cărăcălean: așa ceva nu se egzită, dar îl defrișăm

De la SPAU, Coste a cerut  (petiția 8193/06.12) autorizația de tăiere a pomilor, dar i s-a spus că va primi răspunsul în termenul legal de 30 de zile (antedatarea nu se putea face pe loc). Inventatorului Jack Goldstein i s-a spus că nici nu era nevoie de o astfel de autorizație, deoarece în planul urbanistic Piața 1 Iunie nu mai figurează din 2000 ca spațiu verde. Și-aici apare minunea: cei de la primărie au reușit să defrișeze ceva ce nu există. Numai că, minune, ce (se face că) nu știe primăria știe oficiul de cadastru care confirmă în 2003 că  – deloc paradoxal –   acolo e spațiu verde.

 A doua minune de tip cărăcălean: sens giratoriu cu platani perimetrali

Cum totul s-a făcut în pripă, informațiile din diverse puncte oficiale din primărie încă nu sunt armonizate așa că, atunci când le-am adunat, am aflat că în fosta Piață 1 Iunie se face: sens giratoriu, cu parcare și platani perimetrali, cu alei, băncuțe și bustul lui Iustinian! Asta cu sens giratoriu cu platani perimetrali, de să se tot ciocnească mașină cu mașină din cauza proastei vizibilități, e altă minune de tip cărăcălean.

Primarul promite ferm: parc, nici vorbă de parcări sau sens giratoriu

Apelez pentru informații clarificatoare la cel care a avut ideea și se presupune că știe cel mai bine:  primarul Cherecheș. Acesta e ferm: nu vă luați după intoxicări. NU se face sens giratoriu, NU se fac parcări! Se face părculeț. Structura aparținând EON Gaz va fi trasă în subteran. Se va amplasa un bust al lui Iustinian, se vor face alei, se vor pune băncuțe, verdeață și platani.  Nici vorbă de parcări, iar ce au văzut cetățenii la primărie era un proiect vechi, care nu mai e valabil. Acum se lucrează la un proiect nou pe care îl va prezenta cetățenilor. Proiect care va oferi o față nouă zonei un scuar superb. O spune cu convingere și sună a promisiune fermă făcută locatarilor din piața (fostă) 1 Iunie.

S-a început ilegal

Cetățenii sunt sceptici. Ei au informații că primarul a fost rugat să facă parcări pentru mașinile arhiepiscopiei din apropiere și așa ceva  nu se poate refuza. Îi pune pe gânduri că se lucrează cu hei-rupul  și ilegal. Arborii s-au tăiat, dar proiect încă nu există, așa că nu era pe ce să se dea un certificat de urbanism, deci primăria lucrează ilegal în piață. ”S-a ras totul în 24 de ore, o adevărată crimă. Au dispărut 20 de copaci, adică 60 de oameni au fost lipsiți de oxigenul pe care arborii îl produceau” – e îndurerat Jack Goldstein. Și Roxana Hâncu, o ecologistă activă și mare iubitoare de natură. Profesorul Toader Moțiu regretă că programarea de la medic nu-i pemite să meargă și el la primărie. Nemulțumiți sunt tot cei care au semnat petițiile. Marius Coste se declară ateu, dar nu are nimic împotriva amplasării statuii lui Iustinian, însă nu vrea să fie furat parcul în care și el a plantat arbori. Unul a fost plantat în memoria fiicei pierdute.

Ciudat, dar cei din Piața 1 Iunie nu-l cred pe primar

Marius Coste ar accepta varianta vorbită de primar la telefon și cu el, un cetățean oarecare, un simplu șofer, dar care se zbate ca în piața – așa cum s-o numi ea – să fie zonă verde cu arbori.  Dar nu-l  crede pe primar. „L-aș crede dacă ar opri lucrările, până se termină proiectul și  am fi și noi consultați. Adică să se lucreze legal. Acum, în piață sunt numai muncitori și când îi întrebi de autorizații, se iută în sus, înalță umerii și spun: „șefu” sau direct ”primaru”.  Și lucrează mai departe la scosul rădăcinilor. ”De ce nu a mai lăsat copacii, că durează nu numai cu proiectul, ci și până îngroapă boașca de gaz? De ce s-a grăbit, ca să nu putem noi reacționa? De aia nu-l cred  pe primar – nici eu, nici ceilalți vecini”. Marius Coste a fost în audiență peste tot, a pus petiții peste tot, are un cârd de numere de înregistrare (la primărie – 43367/07.12; 43251/06.12; 43382/07.12; 8193/06.12, iar la mediu 12233/08.12). Va mai merge și azi. Și mâine dacă va trebui. Și-a luat zile libere de al serviciu ca să poată umbla.  Până află cum poate opri lucrările de acolo, până ele intră în legalitate, dar mai ales până salvează oaza verde.

Pe de altă parte, primarul Cherecheș a făcut o declarație oficială pentru directmm.ro, când practic a promis: acolo se face parc, nu se fac nici sens giratoriu, nici parcări. Și-mi place să cred că așa va proceda, chiar dacă asta ar înseamna că, poate,  și-a revizuit proiectul inițial, importantă fiind receptivitatea la semnalele concetățenilor. Sunt, oare, prea naiv? Continui să cred că, în acest caz, nu.

Ananei GAGNIUC

 

 

4 Comentarii în această postare

  1. Cristi G.

    Daca eram in Germania de exemplu ieseau mii de oameni in strada pentru un singur copac taiat aiurea, dar la noi toti acceptam prostiile lui Edil.

    Răspunde
  1. […] – scriam despre minunile care dau târcoale Băii Mari, mai ceva decât Caracalului (vezi aici). Mă rog, chestiunea pricipală despre care scriam se întâmplase în ajun de Moș Nicolae: […]

Lasă un comentariu