Share
Mihaela Sofia Chende și Ilinca Gavra povestesc cum au reușit să obțină 10 la Evaluarea Națională

Mihaela Sofia Chende și Ilinca Gavra povestesc cum au reușit să obțină 10 la Evaluarea Națională

În acest an, în Maramureș, două absolvente de clasa a VIII-a au obținut 10 la Evaluarea Națională. Este vorba despre Mihaela Sofia Chende (Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare) și Ilinca Gavra (Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare).

Inspectoratul Școlar Județean Maramureș prezintă poveștile celor două fete, iar noi le redăm în cele ce urmează.

„Rezultatul obținut la Evaluarea Națională l-am simțit ca o recompensă activității de învățare. OBIECTIVUL meu a fost CUNOAȘTEREA, nu mi-am propus niciodată o anumită notă. Având în vedere nouă structură a subiectelor, la disciplina Limba Română mi s-a părut mai greu de obținut nota 10, deoarece sunt patru puncte de creație, iar aici corectarea poate fi subiectivă, corectorului poate să îi placă sau nu ideea pe care am dezvoltat-o.

Pe partea de Matematică, pentru mine, lucrurile au fost mai clare. Frumusețea matematicii constă în faptul că poți să abordezi o problemă prin diferite metode pentru a ajunge la rezultatul corect.

Consider că SUCCESUL se datorează împlinirii sinergice a câtorva elemente: PREGĂTIREA ZILNICĂ pentru școală (determinare = muncă), PROFESORII de la clasă (am avut șansa de a lucra cu profesori care făceau din învățare o bucurie, care te provocau să te autodepășești, un model de urmat pentru mine și colegii mei), PARTICIPAREA LA CONCURSURI ȘI OLIMPIADE (aici, centrele de excelență au un aport deosebit), precum și SUPORTUL PĂRINȚILOR (încurajare, dialoguri deschise).

Ce-mi doresc pe viitor? Să contribui la starea de bine a oamenilor prin studii în domeniul medicinei” – a declarat Mihaela Sofia Chende.

La rândul său, Ilinca Gavra spune: „În toamna anului 2017, am pășit pentru prima dată pe porțile Colegiului Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, unde am fost admisă în urma unui examen riguros. Acela a reprezentat momentul inițierii mele în vastul univers al cunoașterii. Cu sinceritate mărturisesc faptul că, de-a lungul parcursului meu școlar, am rămas mereu conștientă de importanța definirii ca elev prin învățare și a dobândirii performanței prin efort susținut.

Pasiunea mea pentru Limba și literatura română a luat naștere odată cu dezlegarea tainelor cititului. Dacă Limba română mi-a fost apropiată sufletului încă de la o vârstă fragedă, Matematica a constituit o știință ale cărei taine le-am descoperit ulterior, muncind în permanență, contribuția majoră la reușita mea având-o domnii profesori Alexandra Marchiș și Nicolae Mușuroia.

Doresc să le aduc mulțumiri tuturor cadrelor didactice ale Colegiului Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, care, prin intermediul unui incontestabil profesionalism, dar și al dedicării permanente, mi-au ghidat pașii spre performanță. De asemenea, îi sunt profund recunoscătoare familiei mele, a cărei susținere mi-a oferit forța necesară de a atinge culmile succesului. Fiecare sfârșit de capitol de îndeamnă să întoarcem pagina, să ne adâncim tot mai mult în această frumoasă istorioară plină de suspans pe care noi, oamenii, o numim simplu „viață”.

Îndemn fiecare elev al viitoarelor generații să fie eroul propriului basm, însușindu-și atât tenacitatea, cât și optimismul ca trăsături dominante. Povestea continuî în același cadru devenit acum familiar, ce și-a pus amprenta asupra ascensiunii mele, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare”.

L.C.H.

Lasă un comentariu