Share
Maramureșeanul Vasile Hotca, două cupe și patru medalii de aur la concursul ”Gusturile iernii” de la Sibiu (GALERIE FOTO)

Maramureșeanul Vasile Hotca, două cupe și patru medalii de aur la concursul ”Gusturile iernii” de la Sibiu (GALERIE FOTO)

La 12 ani după ce a fost Capitală Culturală Europeană, în 2019 Sibiul e  Regiune Europeană Gastronomică. Statut care presupune o sumedenie de acțiuni cu profil gastronomic ce urmăresc cu predilecție promovarea bucătăriei românești.  În urmă cu o săptămână  (22-24 februarie) la Sibiu a avut loc festivalul –concurs ”Gusturile iernii.  Imensa expoziție culinară a fost asezonată cu concursuri gastronomice, axate pe trei secțiuni: brânză, carne și slănină și cârnați. Concursul de cârnați a fost unul de preparare la fața locului, cu participarea a 10 echipe.

Maramureșeanul  Vasile Hotca, un master-chef axat pe produse tradiționale, a participat la acest eveniment, răspunzând invitației subprefectului de Sibiu. Și s-a întors de acolo cu o cupă și trei medalii de aur la individual, la care se adaugă cupa și medalia pe care a obținut-o  cu echipa în care a concurat la  prepararea cârnaților (la secțiunea brânză nu a participat).

Cupa și medalia de aur a primit-o pentru salamul său e casă. Celelalte medalii de aur le-a obținut pentru slănină și pentru pasta de jumări. Deși venise doar ca expozant, până la urmă a participat și la competiția cârnaților.  Echipa lui și-a adjudecat cupa și medalia de aur la prepararea cârnaților, cu trei variante propuse: cârnați tradiționali, cârnați cu cimbru și  noutatea propusă de maramureșean, cârnați cu ”Fetească  Neagră”. Desigur noutatea nu consta doar în faptul că vinul era în – și nu lângă – cârnați, ci și gustul deosebit al acestora, care a cucerit juriul.

Delegația maramureșeană participantă la acest eveniment a fost alcătuită din Vasile Hotca, două geamantane burdușite de instrumentar de bucătărie și o mașină plină cu produse tradiționale.

Ei bine, această delegație atât de restrânsă a reprezentat Maramureșul cu mai mult succes decât o fac, uneori, delegațiile oficiale ample.  Pe două cupe și patru diplome scrie numele Maramureșului, iar în Regiunea Europeană Gastronomică s-a vorbit de – și s-a gustat din – Maramureș. Dar despre preocupările lui Vasile Hotca pentru  mâncarea tradițională din Maramureș, despre pasiunea sa pentru bucătărie și succesele înregistrate sunt multe de spus. Așa că vom reveni  (A. G.)

Lasă un comentariu