Poftiți la teatru! Ce spectacole au pregătit actorii de la Teatrul Municipal Baia Mare - 12 ore în urmă
Aniversare specială la Seini: Preotul poet Gheorghe Pop a împlinit 80 de ani - 13 ore în urmă
A început Postul Paștelui. Cât ne costă să „postim” - 13 ore în urmă
Adeverința de înlocuire a cardului de sănătate va avea termen de valabilitate prelungit - 13 ore în urmă
Cum să nu iei țeapă când vinzi sau cumperi un teren - 13 ore în urmă
Traficul de persoane – prevenirea victimizării tinerilor care sunt în căutarea unui loc de muncă - 16 ore în urmă
De vizitat: Expoziția de cactuși a lui Gheza Vida din Parcul Central Baia Mare - 16 ore în urmă
Capela Minerilor de pe Valea Roșie - 17 ore în urmă
Ioana este purtătoarea tradiției maramureșene, dincolo de granițele județului - 18 ore în urmă
De Ziua Mondială a Reciclării, aplicația InfoCons face mai ușor procesul de reciclare a electronicelor - 18 ore în urmă
Maramureșeanul Vasile Hotca, două cupe și patru medalii de aur la concursul ”Gusturile iernii” de la Sibiu (GALERIE FOTO)
La 12 ani după ce a fost Capitală Culturală Europeană, în 2019 Sibiul e Regiune Europeană Gastronomică. Statut care presupune o sumedenie de acțiuni cu profil gastronomic ce urmăresc cu predilecție promovarea bucătăriei românești. În urmă cu o săptămână (22-24 februarie) la Sibiu a avut loc festivalul –concurs ”Gusturile iernii. Imensa expoziție culinară a fost asezonată cu concursuri gastronomice, axate pe trei secțiuni: brânză, carne și slănină și cârnați. Concursul de cârnați a fost unul de preparare la fața locului, cu participarea a 10 echipe.
Maramureșeanul Vasile Hotca, un master-chef axat pe produse tradiționale, a participat la acest eveniment, răspunzând invitației subprefectului de Sibiu. Și s-a întors de acolo cu o cupă și trei medalii de aur la individual, la care se adaugă cupa și medalia pe care a obținut-o cu echipa în care a concurat la prepararea cârnaților (la secțiunea brânză nu a participat).
Cupa și medalia de aur a primit-o pentru salamul său e casă. Celelalte medalii de aur le-a obținut pentru slănină și pentru pasta de jumări. Deși venise doar ca expozant, până la urmă a participat și la competiția cârnaților. Echipa lui și-a adjudecat cupa și medalia de aur la prepararea cârnaților, cu trei variante propuse: cârnați tradiționali, cârnați cu cimbru și noutatea propusă de maramureșean, cârnați cu ”Fetească Neagră”. Desigur noutatea nu consta doar în faptul că vinul era în – și nu lângă – cârnați, ci și gustul deosebit al acestora, care a cucerit juriul.
Delegația maramureșeană participantă la acest eveniment a fost alcătuită din Vasile Hotca, două geamantane burdușite de instrumentar de bucătărie și o mașină plină cu produse tradiționale.
Ei bine, această delegație atât de restrânsă a reprezentat Maramureșul cu mai mult succes decât o fac, uneori, delegațiile oficiale ample. Pe două cupe și patru diplome scrie numele Maramureșului, iar în Regiunea Europeană Gastronomică s-a vorbit de – și s-a gustat din – Maramureș. Dar despre preocupările lui Vasile Hotca pentru mâncarea tradițională din Maramureș, despre pasiunea sa pentru bucătărie și succesele înregistrate sunt multe de spus. Așa că vom reveni (A. G.)