Share
Liviu Pop, pădurarul care, de ziua tizului său,  a primit  cel mai oribil cadou: un glonte fatal

Liviu Pop, pădurarul care, de ziua tizului său, a primit cel mai oribil cadou: un glonte fatal

Deschizi pagina de socializare a unui om și te frapează ultimele postări și comentariile care le însoțesc. Fiindcă la un moment dat se suprapun urările de ”La mulți ani” pentru sărbătorirea zilei de naștere cu condoleanțele aferente plecării pe cealaltă lume. Și, totuși, astfel de chestiuni antagonice se mai întâmplă.  Cauza e coincidența de nume și zonă.

E cazul generat de moartea pădurarului Liviu Pop. Luni, 14 octombrie, tizul său,  care lucrează tot la Romsilva și-a sărbătorit ziua de naștere și urările au început să curgă pe pagina sa. Și au tot venit, inclusiv ieri, 16 octombrie. Ultimele felicitări se suprapun peste mesaje de condoleanțe, după ce pădurarul de 30 de ani își  găsise sfârșitul. La aceasta o fi contribuit și  distribuirea pe această pagină a postărilor directorului RNP Romsilva și ale preşedintelui Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”. Cert e că pe aceeași pagină, se întâlneau în jurul aceluiași  nume (difereau doar purtătorii lui) și urări  ”La mulți ani” , și condoleanțe pentru trecerea în cealaltă nume.

Căzut la datorie

S-a dus să păzească o pădure privată din perimetrul Ocolului Silvic Strâmbu Băiuț, situată între Rogoz și Băiuț. A observat ceva în neregulă pe sectorul său și și-a anunțat șeful de district care, la rândul său, a anunțat poliția. Când polițiștii au ajuns la fața locului, l-au găsit pe tatăl celor trei copilași zăcând mort, într-o râpă din pădurea Rogozului. Avea o plagă împușcat în dreptul omoplatului și un picior fracturat. Daniel Petcu, directorul Direcției Silvice Maramureș crede că a fost o încăierare între Liviu Pop și hoții de lemne care a degenerat în mod dramatic.

”Este un eveniment incredibil, de o violență extremă. Eu sunt în Maramureș acum, pentru a afla mai multe chestiuni. Vă dați seama? L-au împușcat pe pădurar cu propria lui armă! L-au împușcat în omoplatul drept. Cei trei copiii ai lui Liviu Pop au rămas orfani de tată, din cauza celor care fură pădurea. Noi păzim și pădurile private, asta a fost și aici! Pădurea se apără! Rog pe toată lumea să nu mai instige la violență și să înțeleagă faptul că personalul silvic îngrijește pădurea. Riscurile la care sunt supuşi silvicultorii au legătură cu violenţa vehiculată în societate! Noi facem lucruri bune: plantăm, creştem şi îngrijim pădurea, care este cel mai mare dar hărăzit omului pe pământ de Dumnezeu! Ce au cu noi?” – se întreba George Mihăilescu, directorul RNP Romsilva.

Cazul a fost preluat de un procuror de la Tribunalul Maramureș. Sub coordonarea sa se fac cercetări ”sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor”.

”Trăim în țara hoților și corupților”

”Am fost acolo la pădurea Rogozului, acum m-am întors acasă. Mi s-au umplut ochii de lacrimi și sufletul de durere, văzând cât de ușor îți poți lăsa copii pe drumuri, încercând să-ți faci meseria. Trăim în țara hoților și corupților, iar riscul e la tot pasul. Vorbesc în calitate de inginer silvic și personal cu atribuții de pază, tatăl a trei copii, la fel ca regretatul Liviu, care de câteva ore zace mort că și-a făcut datoria”- postează ing. Mihai Țimbuș. Și legat de riscuri, vorbește ca omul pățit: făcându-și datoria, s-a trezit și cu un dosar penal și se teme că o va încasa cu dreptatea în mână, invocând ciudate complicități între mafia hoților de lemne și prim-procurorul de acolo.

Câți silvicultori trebuie să mai moară pentru a se lua un set de minime măsuri?

”În ultimii ani, au fost omorâți de hoții de lemn 6 pădurari, iar peste 650 de silvicultori au fost agresați bătuți, amenințați cu moartea, atacați cu topoare, cuțite și chiar împușcați. Chiar în urmă cu doar o lună, pădurarul Răducu Gorcioaia , a plătit cu viața, fiind omorât e trei hoți prinși la furat de lemn. După această tragedie, în loc să fie legiferat în regim de urgență Statutul Personalului Silvic, plenul Camerei Deputaților în ședință din 14 octombrie a retrimis proiectul la Comisie, pentru două săptămâni, din cauza mofturilor unor politicieni inconștienți, care ori nu vor, ori nu pot să înțeleagă problemele reale cu care se confruntă personalul silvic care apără pădurea cu prețul vieții!

Acum am mai pierdut un coleg: pe Liviu Pop. Oare câți silvicultori trebuie să mai moară pentru a se lua un set de minime măsuri pentru protecția personalului silvic? – se întreabă Silviu Geană, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”.

Până când cei îndrituiți vor face ceva – dacă vor cu adevărat să nu se mai fure pădurile; oare chiar vor? – rămânem cu drama din Lăpuș: un bărbat tânăr ucis la datorie, o văduvă care are de crescut trei copii și lacrimi în mai multe familii. Și cu acea situație absurdă când aceluiași om i se transmit urări de ”La mulți ani”. Dar și condoleanțe pentru faptul că niște hoți de lemne i-au făcut cel mai oribil cadou de ziua sa: un glonte fatal.

Foto: @anamarialiviu.pop.9; @liviu.pop.79

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un comentariu